Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Det Kulturhistoriske Landskab på Roskilde-, Lejre- og Hvalsøegnen, Danmark

Siden sommeren 2004 har initiativet fra lokale kræfter af borgmestre, embedsfolk, lodsejere og foreningsliv formået at skabe nye sammenhængende visioner for det enestående historiske natur- og kulturlandskab omkring den sydlige del af Roskilde Fjord.

Det særlige ved området er de meget synlige og vigtige kulturspor og kulturmiljøer i naturen, som giver dette landskab national betydning, den usædvanlige flotte sammenhæng mellem natur, skov, land, by og vand samt traditionen for kulturhistorisk formidling, som allerede findes i området.

Samspillet mellem natur og menneske helt fra istiden over sten-, bronze- og jernalder til vikingetid er enestående, og fra hvert eneste årti fra vikingetiden til nutiden har Roskilde-egnen meget velbevarede og synlige spor i landskab og by.

Hertil kommer Roskilde Domkirke, der er på verdens. kulturarvliste, og som er hvilested for de danske regenter siden Margrethe den første for 600 år siden.

I et område, der er i kraftig udvikling, bidrager projektet væsentligt til både at bevare og udvikle områdets karakteristiske natur og velbevarede levende kulturhistorie. Projektet er et forbilledligt eksempel på, hvordan nutidig udvikling kan gå i spænd med natur og kulturhistorie.

Projektet bygger samtidig på et eksemplarisk organisatorisk koncept med et tæt samarbejde mellem myndigheder, organisationer og borgere, karakteriseret af en udstrakt privat og frivillig indsats.