Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Punktum for dansk formandskab

18.12.15 | Nyhet
Den danske minister for nordisk samarbejde, Peter Christensen, ser tilbage på 2015 og resultaterne fra det danske formandskab og frem mod et nyt for Nordefco i 2016.

Det danske formandskab havde fire fokusområder: Vækst, velfærd, værdier og Arktis.

Vækst

-I arbejdet med at nedbryde grænsehindringer er jeg især glad for, at det er lykkedes for os at få inddraget arbejdsmarkedets parter i endnu højere grad, så vi undgår bureaukratiske barrierer for vækstpotentialet i Norden, siger Peter Christensen i sin opsummering af, hvad Danmark har opnået under formandskabet.

Værdier

I 2015 har Nordisk Ministerråd søsat en stor satsning på profilering af det nordiske ”varemærke”, fordi der er så stor interesse for nordiske værdier og løsninger i udlandet. Det var meget tydeligt under COP21 i Paris, hvor de nordiske lande for første gang havde en fælles stand under overskriften ”New Nordic Climate Solutions”, der var en stor succes.

Også på forsvarsområdet skal vi styrke samarbejdet på de områder, hvor vi kan opnå mere sammen end vi kan hver for sig

Baltikum & Rusland

Nordisk Ministerråd har i 2015 styrket det udenrigspolitiske fokus og engageret sig stærkt i de udfordringer, som opleves i Baltikum på baggrund af presset fra Rusland, og i lyset af konflikten i Ukraine. Eksempelvis har de nordiske lande besluttet, at imødegå den russiske propaganda med støtte til russisksprogede medier i Estland.

Nordefco

-Også på forsvarsområdet skal vi styrke samarbejdet på de områder, hvor vi kan opnå mere sammen end hver for sig eksempelvis i forhold til kommunikation, adgang til hinandens territorier og øvelser, afslutter ministeren, der som dansk forsvarsminister, nu overtager samarbejdet for det nordiske forsvarssamarbejde, Nordefco, i 2016. 

Peter Christensen, minister for nordisk samarbejde, gør status over det danske formandskab for Nordisk Ministerråd i 2015.