11. Jeppe Kofod (Main speech)

Information

Speech type
Huvudinlägg
Speech number
11
Person
Date

Tak, formand, og tak for ordene, vil jeg sige til mine nordiske kolleger. 

Lad mig blot følge op med nogle perspektiver her fra København. Fundamentet for det tætte nordiske samarbejde er vores fælles værdigrundlag. Jeg er nødt til at sige det, for i en verden, hvor vores værdier har været under pres i lang tid, er det vigtigere end nogensinde før, at vi står sammen omkring vores værdier. Tillid, lighed, ytringsfrihed, bæredygtighed, solidaritet, retfærdighed og demokrati er værdier, vi deler, og som vi skal samarbejde om at gå stærkt ud i verden med fra nordisk side. 

I de her år viser det sig særlig i forsvaret af den regelbaserede internationale orden, en ambitiøs klimaindsats og kampen for ligestilling og menneskerettigheder. Der er brug for Nordens stemme i det multilaterale samarbejde. Aktuelt er Danmark indvalgt i FN's Menneskerettighedsråd. Andre nordiske lande sidder i FN's Sikkerhedsråd eller har forpersonskabet for OSCE. Det vidner om Nordens tyngde, vores relevans for det multilaterale samarbejde.

Konkret vil jeg så også nævne den nordiske rotationsordning og samarbejdet om de kandidaturer, vi stiller op. Det oplever jeg som stærkt og effektivt og en god konkret måde at samarbejde på. Det ser vi frem til at fortsætte, mens vi i Danmark trækker i arbejdstøjet. Vi kandiderer til FN's Sikkerhedsråd i 2025 og 2026. Budskabet fra mig er, at i den tid, vi har været igennem de sidste par år med covid, Afghanistan og andre ting, har det nordiske samarbejde vist sin styrke. Vi har aldrig før haft så mange møder sammen og stået så meget sammen ude i verden. Det giver mig en tro på fremtiden og på, at vores værdier, som er under pres, nok skal overvinde de udfordringer, vi ser. Tak.