151. Annette Lind (Inlägg)

Information

Typ
Inlägg
Tal nummer
151
Person
Speaker role
Den Socialdemokratiska Gruppen
Datum

Tak, fru formand. Også tak til Hans Wallmark og Den Konservative Gruppe for at have stillet det her spørgsmål om cybersecurity. Indtil for ganske få år siden var det sådan, at når vi skulle forsvare vores nordiske lande, gjorde vi det til lands, til vands og i luften. Sådan er det ikke længere, for nu skal vi også forsvare os i cyberspace. For det er nemlig sådan, at spionage mod de nordiske stater, hacking af borgernes oplysninger eller cyberangreb mod virksomheder er den type digitale angreb, som hele Norden er udsat for hver eneste dag. Cybertruslen stiger, og det kan have store konsekvenser for vores samfund og for den enkelte, hvis man bliver udsat for cyberkriminalitet. Faktum er, at i går sendte min veninde en besked: Min telefon er blevet hacket. Det sker hver evig eneste dag for mange af os.

Trusselsbilledet mod Danmark og Norden har ændret sig drastisk i takt med digitaliseringen af vores samfund. Det er sådan, at vi i Danmark er et af de allerbedst digitaliserede lande. Vi er meget digitaliserede, men ikke så godt beskyttet mod cyberangreb. Derfor er det noget, som alle nordiske lande skal gøre noget ved. Det er langt overvejende positivt at være digitaliseret, men samtidig stiller det os ekstra sårbare over for potentielle cyberangreb. Derfor skal vi ikke længere blot operere til lands, til vands og i luften, men også i cyberspace.

Udviklingen kræver politisk handling. Det er det her medlemsforslag et skridt på vejen til. Derfor støtter vi det i Den Socialdemokratiske Gruppe. Vi synes, at det er meget vigtigt, at der bliver sat ekstra fokus på cybertruslen. Derfor har vi lavet en aftale i den danske regering, 500 mio. kr., hvor vi bl.a. laver et cyberhjemmeværn og vi uddanner nye folk, unge mennesker med krøllede hjerner, som kan forstå, hvordan det er, man tænker i den her verden - noget, som mange af os ikke kan. Tusind tak for ordet. Vi støtter forslaget.