227. Sanna Marin (Svar på replik)

Information

Typ
Svar på replik
Tal nummer
227
Person
Datum

Kiitoksia tästä kysymyksestä! Sanoisin näin, että me olemme sekä onnistuneet että epäonnistuneet rokotteiden osalta.

Mielestäni me olemme onnistuneet Eurooppana siinä, että me olemme kyenneet yhdessä ensinnäkin hankkimaan rokotteita ja rokottamaan omaa väestöämme kohtuullisen nopeasti. Olemme myös onnistuneet siinä, että meillä on yhdessä COVAX-järjestelmä, jota kautta me viemme sitten maailmalle köyhimpiin maihin yhdessä rokotteita.

Toisaalta me olemme myös epäonnistuneet siinä, että me emme ole kyenneet rokottamaan globaalia väestöä kattavasti. Kun Euroopassa ja vauraimmissa maissa rokotetaan ihmisiä kolmansilla rokotteilla, niin monissa köyhemmissä maissa vain murto-osa ihmisistä on saanut edes ensimmäisen rokotteen. Tämä tietenkin aiheuttaa uhan ei vain heille, jotka eivät vielä ole saaneet rokotetta, vaan myös meille. Kun me emme ole onnistuneet rokottamaan globaalia väestöä, niin aina on mahdollisuus sille, että virukset mutatoituvat, tulevat vastustuskykyisiksi näille rokotteille ja myös me joudumme rokottamaan väestömme uudestaan. Joten paljon enemmän pitää tehdä.

Me olemme käynnistäneet myös pohjoismaista yhteistyötä rokotteiden tuotannon osalta, jotta tulevaisuudessa olisimme yhdessä paremmin varautuneita ja meillä olisi esimerkiksi tuotantokapasiteettia olemassa. Tätä yhteistyötä on syytä jatkaa ja tiivistää.