229. Sanna Marin (Svar på replik)

Information

Typ
Svar på replik
Tal nummer
229
Person
Datum

Kiitoksia! Ymmärrän tämän näkökulman hyvin. Pohjoismaisesta yhteistyöstä rokotteiden osalta on käyty keskustelua. Se on alussa. Meillä ei ole vielä sen kaltaista järjestelmää, että me yhdessä täällä pystyisimme esimerkiksi rokotetuotantoa kattavasti järjestämään. Me olemme osa tätä eurooppalaista yhteishankintaa, joka mielestäni on ollut onnistunut, kuten aikaisemmin kuvasin.

Pidän myös tärkeänä sitä, että meillä on tämä COVAX-järjestelmä. Se on väline, jonka avulla me viemme rokotteita myös Euroopan ulkopuolelle. Eurooppa on maailman suurimpia rokotetuottajia, ja olemme vieneet valtavan määrän rokotteita Euroopan ulkopuolelle. Mutta ilman muuta tätä työtä on syytä kiirehtiä. Meidän pitää varmistaa se, että myös kolmansissa ja kehittyvissä maissa rokotteita saadaan entistä nopeammin väestön käyttöön ja rokotukset ovat tarkoituksenmukaisia.

Myös pohjoismaissa tehdään tällä hetkellä sen kaltaista rokotetutkimusta ja rokotetuotannon kehitystä. Esimerkiksi Suomessa kehitetään nenäsumuterokotteita, joista voisi olla kehittyville maille suuri apu, koska tuo tekniikka rokotteen antamiseen on helpompi kuin tämä perinteisempi malli.