155. Sebastian Tynkkynen (Replik)

Information

Type
Replik
Talenummer
155
Talerrolle
Nordisk Frihed
Status
Waiting for transcription
Dato

Kunnioitettu herra presidentti! Jäin kyllä kovasti ihmettelemään sitä paheksuntaa, mitä aikaisemmin edustaja Honkasalo esitti siitä, kuinka nyt puhe on yltynyt militaristiseksi. Meillä on tällä hetkellä Euroopassa sota, jossa tapetaan viattomia ihmisiä, lapsia, naisia, raiskataan – aivan järkyttäviä asioita tapahtuu. Silloin ainakin minun mielestäni on luonnollista, että me lähdemme ikään kuin kilpajuoksuun – Pohjoismaina, eurooppalaisina maina, USA –keskustelemaan siitä, kuinka paljon me voisimme toimittaa aseita, erilaista kalustoa.

Se on ihan luonnollista, että tällaisessa tilanteessa me joudumme menemään tämmöiseen militaristiseen puheeseen. Näitä naisia, näitä lapsia, tai näitä miehiä ja naisia, jotka ovat siellä rintamalla, ei auta se, jos me lähdemme heille puhumaan siitä, kun venäläiset ovat tulossa päälle, että mitäs jos nyt keskusteltaisiin rauhasta, oli sitten kyse antautumisesta tai mistä tahansa. Meidän on pakko vastata, koska tässä tilanteessa, kun yksipuolisesti Venäjä tulee provosoimattomana ja rikkoo suvereenin valtion rajoja, ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin aseet.

Kukaan meistä ei rakasta ydinaseita. Varmasti me kaikki vihaamme ydinaseita, ja niistä pitää päästä maailmassa eroon, mutta siinä kohtaa, kun meillä on tämmöiset supervallat kuin vaikkapa Kiina, joka on autoritaarinen, joka on vielä monta kertaa isompi ja vahvempi kuin Venäjä, niin minä en oikein usko, että me voimme alistua tämmöiseen uuteen maailmaan, jossa he saisivat päättää pelisäännöt. Jos meillä olisi USA:n kaltainen valtio Aasiassa, USA:n kaltainen valtio Venäjällä, niin silloin varmasti me voisimme alkaa puhua siitä.