Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Succesfuld afslutning på hvidrussisk uddannelsesprogram

03.10.18 | Nyhet
Siden 2011 har unge hviderussere haft mulighed for at tage en lang videregående uddannelse i Europa via et EU-finansieret stipendieprogram iværksat og implementeret af Nordisk Ministerråd.

Siden 2011 har unge hviderussere haft mulighed for at tage en lang videregående uddannelse i Europa via et EU-finansieret stipendieprogram iværksat og implementeret af Nordisk Ministerråd.

Photographer
Ruslan Sereduk
Nordisk Ministerråd har i flere år samarbejdet med EU om at give unge hvidrussere fuld finansiering til at få en universitetsgrad i EU/EEA medlemslande. Afslutningen på stipendieprogrammet blev for nylig markeret i Minsk med en fejring af de unge stipendiemodtagere.

Takket være et EU uddannelsesprogram iværksat og implementeret af Nordisk Ministerråd har unge hvidrussere siden 2011 haft mulighed for at få fuld finansiering til en lang videregående uddannelse i EU/EEA medlemslande. Stipendieprogrammet har kørt i mere end syv år og er blevet gennemført i et tæt samarbejde mellem Nordisk Ministerråds sekretariat i Danmark, Nordisk Ministerråds kontor i Litauen og EU’s delegation i Hviderusland.

Den 14. september 2018 markeredes afslutningen på stipendieprogrammet med en fejring af de unge hvidrussiske dimittender. Dimissionsarrangementet blev åbnet med en tale af bestyrelsesformand for Belgazprombank, Viktor Babariko. Herefter fulgte en paneldebat centreret omkring temaet; ”Hvordan bliver man succesfuld? Fremtidige kompetencebehov i Hviderusland og på den globale scene”.

Bidrager til udviklingen af demokrati

Efter paneldebatten bød programmet på ”Graduate’s Talk” i TED-talk format. Her præsenterede udvalgte dimittender fra tidligere årgange sine egne idéer og fortalte om stipendiets betydning for deres valg i livet. Dagen afsluttedes med en diplomceremoni, hvor seneste 72 dimittender fik overrakt et diplom af Andrea Wiktorin, ambassadør for EU’s delegation i Hviderusland samt af ambassadørerne for henholdsvis Tyskland, Storbritannien og Polen.

Formålet med at investere i næste generation af akademikere i Hviderusland har været at bidrage til udviklingen af hviderussisk demokrati og civilsamfund. På kort sigt betragtes stipendieprogrammet at være en stor succes i kraft af stipendiemodtagernes høje gennemførelsesrate. På lang sigt forventes dimittenderne at bidrage positivt til Hvideruslands samfundsudvikling både i den professionelle sfære og som private medborgere.

Mere info kan findes på programmets hjemmeside.

Fakta om programmet:

Budget:12 MEUR

Periode: August 2011 – november 2018

Antal dimittender: 300 dimittender (15 % bachelorgrad / 85 % kandidatgrad)