Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

De nominerede til Nordisk Råds filmpris 2013

Følgende film er nomineret til Nordisk Råds filmpris 2013

’Med ’Jagten’ er Thomas Vinterberg dér, hvor han er bedst – og hvor få andre instruktører evner at være - i en fortælling, der formår at være et kulørt melodrama, og samtidig tage fat i svære emner, så alle må filosofere med: moderne heksejagt, skyld og uskyld, tillid og tilgivelse og uskyldstab i en overbeskyttende verden. Man føler sig både godt underholdt af det effektive manuskript og Mads Mikkelsens nuancerede præstation som ’den jagede’, og man holder aldrig op med at diskutere filmen med sig selv.’

De fleste mennesker anser sig selv for at være tolerante. Men tolerancen bliver ofte sat på en prøve, hvis det afvigende kommer tilstrækkeligt tæt på. Det er netop en sådan menneskelig og nuanceret undersøgelse af tolerancen Simo Halinen konstruerer i sin film Kerron sinulle kaiken (Open up to me). Hovedpersonen er en kvinde, som er født i en mands krop. Efter en kønsskifteoperation har hun skiftet navn fra Mauri til Maarit. Maarit, som må kæmpe med omverdenens pres, er helten i historien som ikke har nogen skurke. Den store styrke i filmen, som både er skrevet og instrueret af Halinen, er en stor forståelse for mennesker. Den præcise fortælling og de fremragende skuespillerpræstationer understøtter den intense helhed.

The Deep er baseret på en virkelig historie om en dyb tragedie og en storslået individuel heltedåd og udforsker både menneskets sjæl og legeme på kraftfuld vis. Optagelserne er fængslende gennem hele filmen og besjæler The Deep med oprivende men smukke billeder af land, hav og dybet under overfladen. Og i hovedrollen yder Ólafur Darri Ólafsson en bemærkelsesværdig fysisk og følelsesmæssig præstation, hele tiden omgivet af stærke medspillere, som trækker publikum ind i karakterens traumatiske oplevelser. Instruktør Baltasar Kormákurs værk viser en intens kamp mellem menneske og natur. Hans dynamiske stil forstærkes af brugen af fugleperspektiv som ledemotiv. Det viser hvor skrøbelige og små mennesker er, når de bliver ødelagt af naturens nådesløse kræfter, og tilfører en mytisk dimension til denne historie om ekstraordinær overlevelse.

Ni personer går på arbejde, går på kompromis med sig selv eller får et tilbud, de hverken kan tage imod eller afslå. En forfatter indlæser en lydbog af den roman, de hører hjemme i. Det er rammen for Dag Johan Haugeruds Som du ser meg. Det er en usminket, åben og genkendelig skildring af menneskets forvirrede tilstand – og værdighed. Filmen er en nydelig mosaik af forskellige livserfaringer, nænsomt fortolket af skuespillerne og filtreret gennem Haugeruds unikke observationsevne. Resultatet er både vittigt, følsomt, smertefuldt og lavmælt konfronterende. Den norske kandidat, Som du ser meg, er instrueret af Dag Johan Haugerud.

I sin spillefilmsdebut Äta sova dö fortæller Gabriela Pichler direkte fra markedsøkonomiens baggård. Med hjælp fra den roste hovedrolleindehaver, Nermina Lukac, og alle de andre tonesikre amatørskuespillere tegner hun et subtilt men hårdtslående billede af hverdagsracismen, eksklusionen og klassemodsætningerne. Det lyder alvorligt, og det er sine steder rigtig alvorligt, men instruktøren og manuskriptforfatteren Pichler tilfører på en anderledes vis en god dosis varme og humor, hvilket giver den barske historie en stærk karisma. Hun fortæller historien med en stor selvsikkerhed og tilfører ingen større ydre konflikt eller en pirrende sidefortælling for at fastholde vores interesse – hverdagen er konfliktfyldt nok. Äta sova dö er kort sagt et stykke ukunstlet liv.