Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norska.

Barn (Börn)

Fra den islandske film 'Börn'
Denne lavbudsjettfilmen ble til fordi Ragnar Bragason brente for å lage en film med Islands mest etablerte og nyskapende teatergruppe Vesturport. Han ville lage en film som var basert fullstendig på improvisasjon, og han tyvlånte Mike Leigh og John Cassavetes´ arbeidsmetoder.

"Hovedideen var at jeg ville prøve å fjerne meg fra det jeg hadde gjort tidligere, det vil si å skrive et filmmanus og så prøve å lage en film basert på det.

Ergo hadde vi ikke noe manuskript da vi begynte å filme. Jeg ante ikke hvordan historien ville bli, selv om jeg hadde en klar ide om hvilke regler skuespillerne skulle følge, basert på prøvene.

Jeg ville også at filmen skulle skildre sosial bevissthet og vise Reykjavik av i dag", sa Bragason.

Regissør og skuespillere begynte å arbeide med emnet barn og foreldre i Reykjavik.

Barn, som er første del i en dobbelproduksjon, har fokus på de sosialt utsatte. Kameraet fanger tilværelsen til en hardkokt gangster, en alenemor med fire barn og en schizofren mann.

Film nummer to, Foreldre, skildrer middel- og overklassen i Reykjavik.

Skuespillerne ble bedt om å arbeide på å spille en rolle de kunne gjenkjenne fra sine egne liv, eller som delvis var basert på virkelige personer.

Deretter arbeidet de i flere måneder med Bragason om improvisering, bakgrunnsundersøkelser, oppbygging av rollene og handlingen.

Da selve filmingen begynte fantes det fremdeles ikke noe skriftlig manus, men nå hadde skuespillerne en klar oppfatning av de rollefigurene de skulle utforme.

"Det dreide seg om å være, ikke om å spille," poengterer Bragason.

Barn og Foreldre ble filmet rett etter hverandre og i sort/hvitt på grunn av pengeproblemer.

"Vanligvis har man et ferdig manus, og så finansierer man filmen basert på det. Man ettersom vi ikke hadde noe manus kunne vi ikke skaffe penger før filmingen. Derfor måtte vi alle produsere selv og legge egne penger i prosjektet. Men så, når folk så hva vi presterte, begynte finansieringen å ordne seg".

Barn hadde premiere på Island i september 2006 og fikk begeistrede anmeldelser.

Den begynte runden til internasjonale filmfestivaler i seksjonen Zabaltegi-New Directors på festivalen i San Sebastian i 2006.

Deretter vant filmen juryens pris på Courmayeur Noir, en internasjonal filmfestival i Italia, og den var Islands Oscar-kandidat som beste utenlandske film.

Filmen vant også prisen for beste manuskript ved Islands nasjonale Oscar, Edda-utdelingen.

Bragason fikk prisen sammen med skuespillerne Gísli Örn Garðarsson, Nina Dögg Filippusdóttir og Olafur Darri Olafsson.

Barn er nå kommet i finalen ved nomineringene til European Film Award 2007.

Regissør/manusforfatter/produsent Ragnar Bragason

Ragnar Bragason er født i Sudavik på Island i 1970 og har regissert  flere reklamefilmer og musikkvideoer (bl.a. Bang Bang - beste video ved Fantasy-filmfestivalen i Gerardmer, Frankrike i 2001), fem tv-serier, fire kortfilmer, en dokumentarfilm (Love is in the Air fra 2004) og tre spillefilmer.

Han er blitt nominert til 19 Eddaer (Islands Filmakademis prisutdeling) og har vunnet sju ganger.

Bragasons første spillefilm Fiasko, produsert av Zik Zak Productions, gikk til en rekke land og vant juryens pris på den internasjonale filmfestivalen i Kairo i 2000 samt Islands Kulturpris samme år.

Filmmanus av Bragason har fått støtte fra MEDIA-programmet, fra Nordisk Film og TV-fond, Islands Filmsenter og fra Scottish Screen. Hans manusskript The Whisperer ble nominert til Sundance/NHK´s Internasjonale filmskaperes pris i 2003, som Årets Filmmanus.

Bragason arbeider for øyeblikket med 12 tv-episoder for den uavhengige tv-kanalen Channel 2 på Island og planlegger en ny film for Zik Zak Productions.

Teatergruppen Vesturport

Vesturport ble startet i 2001 av noen av Islands mest populære skuespillere, som Gísli Örn Garðarsson, Nína Dögg Filippusdóttir og Ingvar E. Sigurðsson.

Vesturport har på kort tid blitt Islands mest nyskapende gruppe av teaterkunstnere. Produksjonene deres har beseiret publikum verden rundt, ikke minst i London med West End-suksessen Romeo og Julie, George Buchners Woyzeck på Barbican Centre og Kafkas Metamorfose som ble vist ifjor på The Lyric Hammersmith Theatre.

Helt fra starten av dette kreative kollektivet har Vesturport gått til prosjektene sine med ideer og arbeidsmetoder som resulterer i ulike stilarter og former for teater.

Målet for hvert prosjekt er å finne dets egen stemme, stil, tid og sted, uten å tvinge stykket inn i en ramme hvor fortellingen og rollene ikke vil bli forstått fullt og helt.

Barn og Foreldre er Vesturports første dykk inn i spillefilmens verden.

Regissør

Ragnar Bragason

Manusforfattere

Ragnar Bragason og medvirkende fra Vesturport

Medvirkende

Gísli Örn Garðarsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Olafur Darri     Olafsson, Andri Snaer Helgason, Hanna Maria Karlsdóttir,     Erlendur Eiriksson, Margret Helga Johannsdóttir, Sigurður     Skulason

Produsenter

Ragnar Bragason and Vesturport (Vesturport, Artbox, Klikk)

Lokal distribusjon

Samfilm

Internasjonalt salg

The Works

Gísli Örn Garðarsson