Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Dansk.

God dialog om mere kultur- og idrætssamarbejde

02.11.16 | Nyhet
Ministrar och parlamentariker
Fotograf
Johannes Jansson/norden.org
Emnerne spændte vidt fra integration, idræt, frafald i skolen og en kulturel skoletaske, da kultur- og uddannelsesministrene og mødtes med Nordisk Råds udvalg for kundskab og kultur i forbindelse med Nordisk Råds session i København.

Den finske kulturminister Sanni Grahn-Laasonen og formand for ministerrådet understregede, at kultursektoren spiller en afgørende rolle i det nye samarbejdsprogram om integration af flygtninge og indvandrere.  Konferencen ”Kultur- og civilsamfund som integrationsarena” 7.-8. december i Helsingfors bliver startskuddet til denne indsats. Politikerne i kundskab- og kulturudvalget bakkede op om denne prioritering og kulturens afgørende rolle for bedre integration.

Formand Jorodd Asphjell påpegede udvalgets ønske om, at videreudvikle kulturministrenes initiativ ”Et løft for nordisk børne- og ungdomslitteratur” til at omfatte alle Nordisk Råds priser. Politikerne mener, at det kan bidrage til at udbrede nordiske børn og unges kendskab til nordisk film, musik og litteratur og derigennem deres sprogforståelse.

For at imødekomme dette ønske og styrke børn og unges sprogforståelse og skærpe deres interesse for andre sprog og kulturer har ministrene vedtaget et nyt program. Den islandske kulturminister Illugi Gunnarsson fortalte politikerne om formålet med programmet, som har  et budget på ca. 2 mio. kr. pr. år i 2017 og 2018 og vil blive administreret af Kulturkontakt Nord.

Politikerne og ministrene diskuterede også, hvordan man kan forstærke samarbejdet om at dæmme op for frafald i gymnasiet og videregående uddannelser. Samarbejde om eksempelvis anti-doping var også på dagsordenen og den norske kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland fortalte, at kulturministrene inviterer til endnu et idrætstopmøde i forlængelse af deres ministermøde på Svalbard i april 2017.