3.
Ulkopolitiikka

3.1.
Mietintö, joka koskee jäsenehdotusta pohjoismaisesta yhteistyöstä EU:n arktisen strategian laadinnan yhteydessä, A 1876/presidiet

24
Jouni Ovaska
Puheenvuoro

President! I slutet av 2020 deltog Nordiska rådet i Europeiska unionens öppna hörande inför uppdatering av EU:s arktiska strategi.

26
Sofia Geisler
Puheenvuoro

Tak, og tak for ordet. Nordisk Grønt Venstre støtter medlemsforslaget. Alle fem nordiske lande er en del af Arktis, og vi har et øget internationalt fokus på Arktis.

3.2.
Mietintö, joka koskee ministerineuvoston ehdotusta arktiseksi yhteistyöohjelmaksi 2022–2024, B 336/presidiet

3.3.
Mietintö, joka koskee jäsenehdotusta Pohjoismaiden välisestä koordinoinnista liittyen maiden suhteisiin Kiinan kansantasavallan kanssa, A 1855/presidiet

37
Wille Rydman
Puheenvuoro

Bästa president! Å konservativa gruppens vägnar vill jag tacka presidiet för det goda betänkandet gällande vårt medlemsförslag.

40
Christian Juhl
Vastauspuheenvuoro

Tak for det, og tak for at erkende dilemmaet. Men jeg tror ikke, at det er nok. Jeg tror, at Kina er ligeglad, for de har en økonomi, som selv USA er afhængig af.

3.4.
Mietintö jäsenehdotuksesta, joka koskee tiedonvaihtoa autoritaarisissa ja ei-demokraattisissa valtioissa järjestettävistä suurista kansainvälisistä tapahtumista ja yhteispohjoismaista näkökulmaa niihin, A 1884/presidiet

45
Christian Juhl
Vastauspuheenvuoro

Jeg skal bare lige bede ordføreren bekræfte, at jeg ikke har diskuteret, om Kina eller USA har de samme normer for demokrati. Det har jeg ikke ønsket at diskutere.

49
Daniel Riazat
Vastauspuheenvuoro

Jag tycker att det är bra att vi tydliggör vad vi anser om dessa länder, dessa icke-demokratier, och att vi ser till att stoppa arrangemang som sker i dessa länder.

50
Wille Rydman
Vastauspuheenvuoroon annettu vastaus

För några minuter sedan talade vi om just den kinesiska aspekten, och presidiet har också tagit ställning i den frågan och försöker förebygga det kinesiska inflytandet, både i Norden och i övriga E

52
Lorena Delgado Varas
Vastauspuheenvuoro

Jag undrar hur Sverigedemokraterna, som tillhör Nordisk frihet, ställer sig till diktaturer eller diktaturliknande länder när man i år röstade emot fördömandet av Ungerns hbtq-lag.

56
Annette Lind
Puheenvuoro

Tak for det. Så er der ikke flere korte bemærkninger. Og da der ikke er flere på listen, betragter jeg debatten som afsluttet. Hvis ingen gør indsigelse, betragter jeg dette som vedtaget.

3.5.
Äänestys