Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Status på SDG’erne: Hvor godt går det egentlig i Norden?

30.01.23 | Nyhet
SDG – Sustainable Development Goals
Photographer
sustainabledevelopment.un.org/sdgs
De nordiske lande scorer konsekvent højt på SDG’erne, men hvor godt går det egentlig, når man kigger bag om tallene? Det sætter tre debatter fokus på under verdensmålsugen i København og du kan komme med.

De nordiske statsministre har en vision om at Norden skal være den mest bæredygtige og integrerede region i verden i 2030. Men hvor langt er vi egentlig kommet i Norden med at skabe et mere bæredygtigt samfund? Og hvad skal der til for at komme i mål i om blot 7 år med Agenda 2030? Hvor skal vi styrke indsatsen?

- Norden er en region der er præget af høj social tillid og økonomisk lighed og med sunde befolkningerne, der lever længe. Så vores udgangspunkt for at skabe endnu mere bæredygtige, grønne og socialt ansvarlige samfund er godt. En af udfordringerne er at sikre, at alle kommer med, særligt de, som måske ikke har de stærkeste forudsætninger for at tilpasse sig et samfund i hastig forandring, siger Jonas Wendel, stabschef i Nordisk Ministerråd.

Vores udgangspunkt for at skabe endnu mere bæredygtige, grønne og socialt ansvarlige samfund er godt.

Jonas Wendel, stabschef i Nordisk Ministerråd

Vores materielle fodaftryk er for højt

En anden problematik er, at de nordiske landes materielle fodaftryk er for højt. Faktisk halter vi både efter de bedst præsterende OECD-lande og gruppen af sammenlignelige lande, og dertil går udviklingstendensen den forkerte vej.

I 2021 udkom en rapport der analyserede klimabelastningen af de private husholdninger i de nordiske lande med fokus på bolig, transport, mad og forbrugsvarer. Her medtog man de såkaldte ’spillover’-effekter og de negative effekter, både miljømæssige og sociale, som det nordiske forbrug har i andre lande. I den forbindelse udtalte seniorforsker og projektleder på undersøgelsen, Annelise de Jong fra IVL Svensk Miljøforskningsinstitut følgende:

- Denne rapport viser virkelig, hvor meget vores forbrug i de nordiske lande påvirker både klimaudledning, miljø og de sociale forhold i andre lande, og at vi er nødt til at reducere ting som lange flyrejser, visse typer mad og luksusprodukter.

Kom med til debat

Onsdag d. 1 februar under Verdensmålsugen i København sætter vi nogle af regionens skarpeste hjerne stævne til at diskutere netop de to aspekter af en grøn og retfærdig omstilling i Norden. Du kan blandet andet møde Katherine Richardson fra Københavns Universitet, Kim Gabrielli fra UN Global Compact i Norge, Åsa Hildestrand fra den nordiske forskningsinstitution Nordregio, Selma de Montgomery fra Fridays For futur og Anja Phillip fra Forbrugerrådet Tænk.

Under overskriften “The Nordic Region Accepting the Challenge" gemmer sig tre events i tidsrummet 11-14. Alle tre events afvikles på engelsk og bliver streamet på Nordisk Ministerråds facebookside.

Fysisk deltagelse i Eigtved Pakhus i København kræver tilmelding.