Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norwegian Bokmål.

Ungdommens Folkemøde Nord - Kvinner i krig: Hvordan blir unge påvirket av krigen i Ukraina?

22.04.23 | Evenemang
Women in war ufm nord
Photographer
norden.org
Velkommen til samtale på hovedscenen på UFN om virkningene av krigen i Ukraina på unges og unge kvinners liv. En ukrainsk, en russisk og en belarusisk kvinne møtes for å dele sine historier og snakke om hvordan krigen i Ukraina påvirker deres liv og håp for fremtiden. De skal belyse særlige utfordringer for unge mennesker, og unge kvinner, som følge av krigen - i tillegg til å føre en dialog om hvordan vi alle kan leve fredelig sammen. Arrangementet vil bli holdt på engelsk.

Information

Dates
22.04.2023
Time
14:00 - 14:45
Location

GARAGEN, URBAN 13
Bispeengen 20
2000 Frederiksberg
Danmark

Type
Hendelse

Ukraina - sett gjennom øynene til unge kvinner fra Ukraina, Russland og Belarus

Det har gått over et år siden krigen brøt ut i Ukraina og den fortsetter å påvirke Europa og resten av verden. Usikkerhet, energikrise, flyktningstrømmer og menneskelige tragedier florerer. Det får konsekvenser på alle nivåer i samfunnet. Ikke minst for vanlige folk. Det er også de vi må lytte til. Gjennom deres livshistorier kan vi forstå hverandre bedre, og bruke den forståelsen til finne veien mot en fredelig fremtid. Dette arrangementet tar opp spørsmålet: hvordan er det å være ung i krigstid?

Panelet:

Oksana Nykytyuk – Programansvarlig for Ukrainian Danish Youth House i Kyiv, Ukraina.

Irina Nielsen – Forfatter og dansk språklærer.

Helga Volha Somava – Fra Talaka – Venner af Belarus i Danmark.

Olga Johanneson (Moderator) – Dokumentarskaper, journalist og produsent av medieprosjekter, herunder dokumentarserien Women in War.

 

Oksana Nykytyuk fra Ukrainian-Danish Youth House, måtte flykte fra Ukraina da krigen utbrøt, og kommer til å dele sin historie og historier fra ungdommer hun har jobbet med. Sammen med henne vil Irina Nielsen og Helga Somava snakke om hva det vil si å være ung i henholdsvis Russland og Belarus der omfattende menneskerettighetsbrudd er en del hverdagen.

Norden - en kraft for fred

Women in War er et prosjekt støttet av Nordisk ministerråd, som har en serie dokumentarer som gir en plattform til vanlige kvinner som bor i Norden og Baltikum, men kommer fra Ukraina, Belarus og Russland. Felles for dem er at de alle er berørt av krigen og på hver sin måte prøver å bidra til fred. I dokumentarserien og nylig også en Nordic Talks podkastserie, forteller disse kvinnene historiene sine hva som er virkningen av krig, både langsiktig og kortsiktig, i tillegg til å føre en dialog om hvordan vi alle kan leve fredelig sammen.

‘Norden – en kraft for fred’ er tittelen på programmet for Islands formannskap i Nordisk Ministerråd i 2023, hvor det blir lagt særlig vekt på fred som en forutsetning for velferd, menneskerettigheter og beskyttelse av miljøet - hvor et samlet Norden kan være en kraft for fred.