Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norwegian Bokmål.

5G er framtiden – Vårt mål er å komme dit først

24.09.18 | Nyhet
Digitalisering og iphone
Photographer
Jordan McQueen
Nordiske og baltiske ministere møtes i Riga med ledere fra IT og telekombransjen samt digitaliseringsmyndigheter. Temaet er muligheten utviklingen av 5G gir for borgere og bedrifter i regionen. Regionen vil lede an i utviklingen.

Det nordisk-baltiske samarbeid om digitalisering er unikt og setter regionen på verdenskartet når det gjelder integrerte digitale løsninger på tvers av grensene. Vår styrke er at vi har mye til felles, høy digital modenhet og en vilje til å dele kunnskap. 

Der ministre møter de profesjonelle

5G Techritory som går av stabelen 27-28 september er et godt eksempel på det gode samarbeidet mellom de nordiske og baltiske landene og skaper en plattform der ministre, ledere fra digitaliseringsmyndigheter, IT og telekom-bransjen møtes.

Derfor er det også naturlig at den nordisk-baltiske høynivågruppen for digitalisering møtes i Riga for å drøfte implementering av de felles politiske mål for digital omstilling i regionen. Et sentralt punkt på agendaen er en nordisk-baltisk handlingsplan for utrulling av 5G.

Det etiske perspektiv

En nordisk-baltisk handlingsplan for kunstig intelligens (AI), som følger opp en tidligere vedtatt politisk erklæring på området, er også på agendaen. Et sentralt element vil være kunnskapsdeling om hvordan vi former lover omkring AI, som på den ene siden ikke bremser utviklingen og på den andre siden sikrer de etiske aspekter. Dette er et område som spesielt opptar Nordisk ministerråds generalsekretær, Dagfinn Høybråten.

Norden og Baltikum har utviklet en felles handlingsplan for å være førende når det gjelder digitalisering. I den etiske debatten som nå pågår har vi muligheten til å legge noen viktige føringer, sier Høybråten.

Dagfinn Høybråten

På 5G Techritory markeres et vendepunkt: Etter flere år hvor teknologiindustrien har vært sterkt kritisert for å ha forstyrret demokratiet, monopoldannelse, skatteflukt og inntrengning i folks privatliv er tiden kommet til å fokusere på løsninger.