Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Norwegian Bokmål.

Prisvinner 2011

Scandic
Fotograf
Johannes Jansson/norden.org
Vinneren av Nordisk råds natur- og miljøpris 2011 er Scandic Hotels i Norden for sit bidrag til bærekraftig turisme.

I sin begrunnelse skriver juryen:

“Siden 1994 har Scandic vært i front med arbeidet for å redusere sin egen miljøbelastning, og virksomheten har fått mange etterfølgere i arbeidet for en bærekraftig utvikling både i hotellbransjen og i samfunnet rundt. Scandic har vist mot ved å stille krav til sine leverandører, og inviterer også sine hotellgjester til å medvirke til de miljøvennlige målsetningene ved for eksempel å spare på vasketøyet og sortere avfallet. I kraft av sin omfattende virksomhet med 147 hoteller i Norden når Scandics miljøarbeide en stor kundekrets”.

Scandics egen miljø-policy siden 1994 lyder:

"Ingen bedrift kan la være å ta ansvar for miljøet og fokusere på miljøspørsmål. Derfor skal Scandic vise veien ved å kontinuerlig jobbe for redusert miljøbelastning og et bedre miljø. Scandic skal aktivt bidra til et bærekraftig samfunn".

Hva har skjedd siden 1994

Scandic har trent mer enn 11 000 medarbeidere i miljøspørsmål og  bygget 19 000 eco rom, basert på naturlige materialer og bærekraftig bygging.

Siden 1996 har Scandic redusert:

  • Vannforbruk med 17% til 207 liter / gjest og natt
  • Energiforbruk med 22% til 41 kWh / gjest og natt
  • Usortert avfall med 39% til 0,5 kg / gjest og natt
  • Karbondioksid utslipp med 38% til 2,76 kg / gjest og natt

Som den eneste hotellkjeden i verden Scandic viser sine miljømessige fotavtrykk med levende figurer, konstant oppdatert på www.scandichotels.com / betterworld / rapport

I 1994 sluttet Scandic å bruke desponsable produkter (f.eks i bad og frokost) og lagring siden da er 530 000 000 pakker.

Frokostbuffé tilbyr en komplett økologisk frokost. All kaffen som serveres i Scandic i Norden, er rettferdig handlet og organiske, i alt nesten 20 millioner kopper per år. Scandic har ikke lenger flaskevann på sine hoteller, men serverer eget filtrert og kullsyreholdig vann i resirkulerte glass karafler. Dette sparer 160 tonn karbondioksid fra transporter hvert år.

Scandic kjører en bærekraft fond som deler 100 000 euro hvert år til eksterne prosjekter, som starter 2010. 114 ut av 147 hoteller er merket med Svanen, utnevnt som verdens tøffeste miljømerket.

Historie og bakgrunn

Scandic begynte å jobbe med miljøspørsmål i 1993. På den tiden stod verden overfor en finansiell krise i hovedsak på grunn av Kuwait-krigen, som forårsaket en mangel på olje.. En økende bevissthet for miljøspørsmål i samfunnet var også i ferd med å vokse. Scandic ble derfor inspirert til å koble energisparing til miljøansvar.

I 1994, ble organisasjonen Natural Step engasjert til å trene alle medarbeiderne i grunnleggende kunnskap om miljøansvar. Alle ideer som kunne gjennomføres for hele kjeden ble sendt til ledelsen. Innen 6 måneder ble hele 1500 miljøaktiviteter aktivert! Slik startet de ansattes engasjement for miljø i Scandic.

Scandics miljøarbeid er i stor skala basert på de ansattes tiltak. Det var en Scandic ansatt som oppfant håndkle politikken ("henge opp håndkle hvis du ønsker å bruke den på nytt"), som i dag er en bedrift standard over hele verden. Det var også en Scandic ansatt som foreslo å bytte ut single fullpakket såper med dispensere, som i dag er mer eller mindre en standard på alle mellomklasse hoteller.

Scandics miljøarbeid diskuteres ukentlig på avdelingsmøter. I tillegg arrangeres større dialogmøter omtrent hvert tredje år. Men selve miljøarbeidet er en del av vårt daglige arbeid og kommer som en naturlig del. Alle nye medarbeidere blir opplært i miljøhensyn gjennom vår online opplæring verktøy kalt CheckIn @ Scandic.