Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Dansk.

Mission bæredygtighed - nordiske unge på Roskilde Festival

05.07.19 | Nyhet
Roskilde Festival
Fotograf
Foto Christian Hjort

Nordisk ungedelegation på Roskilde Festival

Hvordan kan unge i Norden sammen med Roskilde Festival fremover motivere andre unge til en bæredygtig adfærd? Det spørgsmål har Nordens ungedelegation givet sig selv til opgave at besvare sammen med Roskilde Festival.

- Roskilde Festival er med deres bæredygtighedsfokus og en målgruppe af 130.000 gæster fra hele Norden med en gennemsnitsalder på 23 år en rigtig spændende mulig samarbejdspartner for Nordisk Ministerråd, siger Mary Gestrin, kommunikationschef på Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd. Derfor har Nordisk Ministerråd sammen med Ungdommens Nordiske Råd skabt en delegation af unge, der i denne uge er på feltarbejde på Roskilde Festival.

- Det primære mål for delegationen er sammen med Roskilde Festival at se på muligheden for og indholdet i et fremtidigt samarbejde, siger Mikael Carboni Kelk, seniorrådgiver og leder for Ministerrådets delegation på festivalen.  

Den der irriterende ungeperson

Delegationen har deltaget i debatter, inspirationsmøder med andre ungeorganisationer, fieldtrips og workshops. På den politiske debatscene FLOOKR deltog delegationen i en debat om, hvordan unge i bedste Greta Thunberg stil kan bide sig fast i ”voksenverdenen” og insistere på ambitiøse handlinger for bæredygtighed. Buddet fra ungedelegationsmedlem, Ragnheiður Kristín Finnbogadóttir lyder:

- Man må være den der irriterende ungeperson, der holder fast i sin sag om bæredygtighed for at få samfundets opmærksomhed.  

Man må være den der irriterende ungeperson, der holder fast i sin sag om bæredygtighed for at få samfundets opmærksomhed

Ungedelegationsmedlem, Ragnheiður Kristín Finnbogadóttir

Vi unge skal selv få de andre med

Som optakt til idé-workshoppen med Roskilde Festival har delegationen haft møder med andre ungeorganiseringer – fx Ungdomsøen og African Youth Delegation. Samt været ude på festivalområdet for at tale med unge, der er på festivalen for at høre musik og ikke nødvendigvis går synderlig meget op i bæredygtighed. Det er nemlig fornemmelsen, at det er denne gruppe af unge, der stadig udgør størstedelen. Men hvordan motiverer Nordisk Ministerråd og Roskilde Festival dem til en bæredygtig adfærd? Delegationsmedlem Stinne Friis Vognæs fra ReGeneration er ikke i tvivl:

- Vi aktive unge skal være en del af initiativet. Og vi skal være rollemodeller og møde andre unge, der hvor de er. Vi skal opsøge dem, og vi skal acceptere, at de ikke kan motiveres over natten, men ligesom tage det lidt i etaper, siger hun. Og næste etape for Nordisk Ministerråd og Roskilde Festival er at analysere på delegationens rådgivningen og se på muligheden for et konkret samarbejde og dermed etape 2.    

African Youth Delegation at Roskilde Festival
Fotograf
Foto AYD

African Youth Delegation, Nordisk Ungedelegation og Roskilde Festival

Ragnheiður Kristín Finnbogadóttir, Agenda 2030

Stinne Friis Vognæs, ReGeneration 2030

Jonas Færgeman, ReGeneration 2030

Barbara Gaardlykke Apol, Ungdommens Nordiske Råd

Anna Falkenberg, Ungdommens Nordiske Råd

Karolina Lång, NORDBUK

Marie Nygaard Sørlien, Nordisk Ministerråd

Katarina Goldfain Johnsen, Nordisk Ministerråd 

Viktor Lindelöw, Nordisk Ministerråd  

Ungedelegation