Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Ny rapport: Erhvervslivet i Norden efterspørger mere politisk klimahandling

11.01.22 | Nyhet
alt=""
Photographer
norden.org
En interviewundersøgelse med regionens førende virksomheder om de nordiske landes klimaambitioner viser, at erhvervsledere i Norden er bekymrede over klimaforandringerne. De udtrykker samtidig behov for, at der sættes skub i nye klimatiltag.

Nordiske virksomheder kan spille en nøglerolle i at levere klimaløsninger på verdensplan og hjælpe deres kunder og lande med at tilpasse sig 1,5°C-målet. Sådan lyder budskabet i en ny interviewundersøgelse med 40 virksomhedsledere i nogle af Nordens største virksomheder. Men de kan ikke gøre det alene og opfordrer således politikere til at give stærkere incitamenter til at udvikle og kommercialisere klimaløsninger hurtigere.

 

I rapporten forslår erhvervslivet blandt andet en CO2-afgift, øget gennemsigtighed i værdikæderne samt højere klimakrav i offentlige indkøb som instrumenter til at opnå den nødvendige reducering af CO2-udledningen.

 

- Det nordiske erhvervsliv er i front og er godt rustet til en verden med store klimaforanstaltninger og højere CO2-priser. Det er dejligt at se, at denne rapport bekræfter det. Jeg tror på, at et grønt nordisk erhvervsliv er afgørende for at nå vores klimamål, siger Espen Barth Eide, Norges klima- og miljøminister i forbindelse med rapportens lancering.

 

Rapporten blev lanceret  i dag ved et webinar, hvor klima- og miljøministrene fra Sverige, Island, Finland og Norge deltog sammen med erhvervsledere fra nogle af regionens største virksomheder samt generalsekretær for Nordisk Ministerråd, Paula Lehtomäki. Rapporten er finansieret af Nordisk Ministerråd og udført af erhvervsnetværkene Haga Initative (SE), Skift Business Climate Leaders (NOR) og Climate Leadership Coalition (FIN), som også deltog i lanceringen.

Et klimaneutralt Norden

Rapporten er den første undersøgelse i det 4-årige program ’Climate Neutral Nordic’, som netop afsøger mulighederne for at sætte tempo på den grønne omstilling gennem øget samarbejde med erhvervslivet på tværs af de nordiske lande.

 

- Rapporten viser med al tydelighed, at samarbejde og partnerskaber mellem det offentlige og det private er nødvendigt, for at vi kan opnå visionen om, at Norden skal være den mest bæredygtige og integrerede region i verden, siger Paula Lehtomäki, generalsekretær i Nordisk Ministerråd.

 

Programmet vil i sin fireårige løbetid indeholde både politik, men også en række praktiske dialogmøder og erfaringsudvekslinger med politikere, eksperter og virksomhedsledere fra de nordiske lande. Det er ambitionen at projektet skal udmønte sig i den første offentlig-private politiske platform for engagement på tværs af Norden forankret i det Nordiske politiske samarbejde.

 

Et lignende studie blev udført i 2018 med fokus på klima, omstilling og rentabilitet. Rapporten kan læses her: