Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Øget nordisk samarbejde kan bringe os tættere på klimamålene

02.12.23 | Nyhet
fathi birol cop27
Photographer
Andreas Omvik

En deltager på workshoppen "climate activism HUB" i den nordiske pavillon på COP28 maler en protestplakat.

Alle de nordiske lande har sat mål for at opnå klimaneutralitet senest i 2050. Ny rapport viser, at ambitionerne ikke kan indfries med det nuværende tempo og anbefaler mere nordisk samarbejde for at nå i mål. Rapporten lanceres på COP28.

Rapporten Nordic Stocktake – Pathways to Climate Neutrality viser blandt andet en opgørelse over de nordiske landes samlede udledning af drivhusgasser. I en tid hvor de globale udledninger af drivhusgasser er på sit højeste i menneskets historie er behovet for at sætte fart under den grønne omstilling åbenbart. 

Tallene taler deres tydelige sprog

Fra 1990 til 2021 er udledningerne kun blevet reduceret med 26 procent på tværs af de nordiske lande, og størstedelen af reduktionen er sket i energisektoren. Der er således lang vej igen i både industri-, transport- og landbrugssektoren. 

"Energiomstillingen kom tidligt fra start i Norden, og det har givet pote i form af udviklingen af grønne løsninger og industrier. Mange sektorer halter dog stadig efter, og der er brug for yderligere initiativer. De nordiske lande har et fælles mål om at blive verdens mest bæredygtige og integrerede region i 2030. Det kan vi godt nå! Norden har redskaberne og evnerne til at gennemføre den grønne omstilling, især hvis vi udnytter styrken i det nordiske samarbejde", siger Islands minister for miljø, energi og klima, Guðlaugur Þór Þórðarson, som også er formand for Nordisk Ministerråd for Miljø og Klima i 2023..

Fra 1990 til 2021 er udledningerne kun blevet reduceret med 26 procent på tværs af de nordiske lande.

Nordic Stocktake – Pathways to Climate Neutrality

Nordisk samarbejde kan sætte fart på omstillingen

Den gode nyhed er, at øget nordisk samarbejde kan være med til at sætte fart på den grønne omstilling i alle sektorer, fordi mange af de centrale udfordringer er de samme på tværs af de nordiske lande. Hvor vi skal sætte ind, for at kunne realisere visionen om et klimaneutralt Norden? Det giver projektet en række bud på.

Blandt andet anbefales det, at man i fællesskab identificerer risici og incitamentsstrukturer for en vellykket implementering af CO2-afgifter i landbruget, ligesom rapporten peger på, at man i de nordiske lande bør dele best practices af håndteringen af forbrugsbaserede udledninger.

"Selvom vi har opnået betydelige reduktioner i udledningerne fra energisektoren, skal der ske meget mere i alle sektorer for, at Norden kan blive klimaneutralt", siger seniorkonsulent Andreas Lind, fra Tænketanken Concito, der har lavet rapportens analyser. 

Deltag i rapportlanceringen

På COP28 gør verden status på vores klimahandling og således også Norden. Kom med til lanceringen af rapporten Nordic Stocktake – Pathways to Climate Neutrality i den nordiske pavillon på COP28 d. 2. december kl. 14-14:45. Eventet livestreames her på norden.org.

Om rapporten

- Rapporten er gennemført af CONCITO i samarbejde med den norske klimatænketank CICERO, det svenske miljøinstitut IVL, Islands og Reykjavik Universiteter og den finske konsulentvirksomhed, Tyrsky Consulting. Find mere information og ressourcer her.

- Rapporten er en del af initiativet "Climate transition in the Nordics" der støtter Nordens Visions 2030 om at blive den mest bæredygtige og integrerede region i verden i 2030. 

- Nordic Stocktake er bestilt af Nordisk Arbejdsgruppe for Klima og Luft (NKL) og visionsprojektet klimaomstilling i Norden. Nordisk Ministerråd har finansieret rapporten.