Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Holder fedre nøkkelen til bærekraft?

Think Nordic! Podcast: Do dads hold the key to sustainability?

Do dads hold the key to sustainability? Live podcast recording at COP24

Photographer
Robert Bednarczyk

Hør på Think Nordic! Podcast:

Vennligst merk at denne podcasten bare er tilgjengelig på engelsk.

Likestilling mellom kjønnene har vært en nøkkel til velstand i Norden. Ved å bruke all kompetanse til både kvinner og menn i samfunnet har de nordiske landene sett at stabilitet og bærekraft går hånd i hånd med like rettigheter, ansvar og muligheter. Men selv i Norden har vi et stykke igjen å gå.


Lytt på Spotify

Denne episoden av Think Nordic! Podcast-serien utforsker hvordan de nordiske landene ble en av de mest progressive regionene i verden når det gjelder likestilling mellom kjønnene, med Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC (International Trade Union Confederation) og Espen Barth Eide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Norge. Podcasten ble spilt inn med live publikum i den nordiske paviljongen på COP24 i Katowice i Polen.

Likestilling mellom kjønnene er en lønnsom investering

Den trygge “latte-pappaen” med babyen i bæresele og veltrimmet skjegg har blitt et symbol på likestilling mellom kjønnene i de nordiske landene. Pappapermisjon er en av nøklene til likestilling som er til fordel for både familiene og for hele samfunnet.

“Full sysselsetning er grunnlaget for et moderne samfunn. Når vi investerer i barnehager, helseomsorg og andre deler av det som tidligere var en del av den uformelle økonomien, skaper det enorme fordeler for samfunnet ettersom vi bruker innbyggernes kompetanse mye bedre,” sier Sharan Burrow.

De nordiske landene har arbeidet for å oppnå likestilling mellom kjønnene i alle deler av samfunnet i mer enn fire tiår. Nå er det klart at denne investeringen fremmer sysselsetning, velfungerende familier og vekst.

“I begynnelsen møtte vi motstand. Vi har stått i mange små og store kamper i de nordiske landene: retten til abort, trygg ansettelse i forbindelse med svangerskap og så videre. Men nå ser vi på like rettigheter og likt ansvar som fundamentet i samfunnet vårt, og arbeidsgiverne oppfatter det som et faresignal hvis menn ikke har omsorg for barna sine,” forklarer Espen Barth Eide.

Kvinner trenger ikke å gjøres selvstendige, de er det allerede

“Den tiden er forbi da menn kunne innvilge kvinner noe,” sier Sharan Burrow, som har innvendinger mot begreper som “kvinners selvstendighet” når den grunnleggende tryggheten og likestillingen er på plass. Hun fortsetter: “Vi må begynne å omtale mangelen på like rettigheter som et tyveri av familienes muligheter. Det er et helt annet perspektiv på spørsmålet, som kan drive frem endringer.”

Men kan den nordiske likestillingsmodellen oppnås andre steder i verden, der kulturer og samfunnsstrukturer er annerledes?

“For 40 år siden var situasjonen i Norden den samme som mange andre steder i verden. Jeg kjøper ikke argumentet om at kultur gjør det umulig å oppnå likestilling mellom kjønnene. Kultur kan endres, og det har skjedd i Norden,” sier Espen Barth Eide, og fremhever at like muligheter konstant må stå i fokus. “Det trengs ytterligere endring i Norden også”

Hør på hele podcasten for å lære mer om den nordiske likestillingseffekten. Du finner podcasten Think Nordic! overalt der du lytter til podcast, og øverst på denne siden.