Patienter sikres mod tvivlsomme nomadelæger
- Jeg er glad for, at de nordiske lande efter mange års forhandlinger kan underskrive denne aftale. Nu styrkes det nordiske samarbejde betydeligt angående pleje- og sundhedspersonalet ligesom samarbejdet omkring tilsyn forstærkes, sagde socialminister i Sverige og medlem af Nordisk Ministerråd for Social- og Helsepolitik Annika Strandhäll,da hun den 11. december i Stockholm underskrev aftalen sammen med Ambassadørerne for Danmark, Norge, Finland og Island. Den reviderede aftale gør det i højere grad muligt for myndighederne i de nordiske lande at dele tilsynsinformation om visse personalegrupper inden for sundhedsvæsenet, når de rejser til og mellem de nordiske lande. Konkret løftes den såkaldte Arjeplogavtalet til at matche EU Erhvervskvalifikationsdirektiv 2005/36/EF for Grønland og Færøerne.
Nu styrkes det nordiske samarbejde betydeligt angående pleje- og sundhedspersonalet ligesom samarbejdet omkring tilsyn forstærkes
Tryghed for den enkelte patient
Aftalen om at dele information om disse faggrupper har eksisteret siden 1993, men den har mødt kritik for ikke at være effektiv nok. Mange kan nok huske historierne om de farlige nomadelæger. I Danmark bragte DR i 2016 fx historien om en læge, der i to årtier har zigzagget mellem ansættelser i Sverige, Norge og Danmark med en hale af klager, anmeldelser og mistet autorisation bag sig. Uden at det stoppede ham. Det er hændelser som disse, aftalen hjælper myndighederne til at forhindre, og som i sidste ende skaber konkret merværdi og tryghed for den enkelte patient.
Socialminister i Sverige Annika Strandhäll og ambassadørerne for Danmark, Norge, Finland og Island i Sverige
Mobilitet og patientsikkerhed skal gå hånd i hånd
- Nordisk Ministerråd arbejder for fri bevægelighed for sundhedspersonale og tryghed for borgerne ved at sikre, at det er kompetent personale, der behandler dem, når de er syge. Det er denne aftale et rigtigt godt eksempel på, siger generalsekretær Dagfinn Høybråten. De lande, der allerede er med i aftalen, er Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island. Og nu er altså Grønland og Færøerne også med på niveau med de andre fem nordiske lande. De får nu samme gavn af den øgede patientsikkerhed, aftalen bringer.
Nordisk Ministerråd arbejder for fri bevægelighed for sundhedspersonale og tryghed for borgerne ved at sikre, at det er kompetent personale, der behandler dem, når de er syge.