Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Patienter sikres mod tvivlsomme nomadelæger

11.12.18 | Nyhet
læger

læger 

Fotograf
Scanpix

Revideret aftale til gavn for patienter og sundhedspersonale

En revideret aftale i Nordisk Ministerråd sikrer nu i højere grad patienter mod at falde i hænderne på tvivlsomt sundhedspersonale, der rejser til og mellem de nordiske lande uden de rette kvalifikationer og i værste fald med kufferten fuld af patientklager og fyringer. Grønland og Færøerne er nu også med.

- Jeg er glad for, at de nordiske lande efter mange års forhandlinger kan underskrive denne aftale. Nu styrkes det nordiske samarbejde betydeligt angående pleje- og sundhedspersonalet ligesom samarbejdet omkring tilsyn forstærkes, sagde socialminister i Sverige og medlem af Nordisk Ministerråd for Social- og Helsepolitik Annika Strandhäll,da hun den 11. december i Stockholm underskrev aftalen sammen med Ambassadørerne for Danmark, Norge, Finland og Island. Den reviderede aftale gør det i højere grad muligt for myndighederne i de nordiske lande at dele tilsynsinformation om visse personalegrupper inden for sundhedsvæsenet, når de rejser til og mellem de nordiske lande. Konkret løftes den såkaldte Arjeplogavtalet til at matche EU Erhvervskvalifikationsdirektiv 2005/36/EF for Grønland og Færøerne.    

Nu styrkes det nordiske samarbejde betydeligt angående pleje- og sundhedspersonalet ligesom samarbejdet omkring tilsyn forstærkes

 

 

Nordisk Ministerråd for Social- og Helsepolitik Annika Strandhäll

Tryghed for den enkelte patient   

Aftalen om at dele information om disse faggrupper har eksisteret siden 1993, men den har mødt kritik for ikke at være effektiv nok. Mange kan nok huske historierne om de farlige nomadelæger. I Danmark bragte DR i 2016 fx historien om en læge, der i to årtier har zigzagget mellem ansættelser i Sverige, Norge og Danmark med en hale af klager, anmeldelser og mistet autorisation bag sig. Uden at det stoppede ham. Det er hændelser som disse, aftalen hjælper myndighederne til at forhindre, og som i sidste ende skaber konkret merværdi og tryghed for den enkelte patient. 

Arjeplogavtalet
Fotograf
Socialdepartementet Sverige

Socialminister i Sverige Annika Strandhäll og ambassadørerne for Danmark, Norge, Finland og Island i Sverige 

Mobilitet og patientsikkerhed skal gå hånd i hånd 

- Nordisk Ministerråd arbejder for fri bevægelighed for sundhedspersonale og tryghed for borgerne ved at sikre, at det er kompetent personale, der behandler dem, når de er syge. Det er denne aftale et rigtigt godt eksempel på, siger generalsekretær Dagfinn Høybråten. De lande, der allerede er med i aftalen, er Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island. Og nu er altså Grønland og Færøerne også med på niveau med de andre fem nordiske lande. De får nu samme gavn af den øgede patientsikkerhed, aftalen bringer.      
 

Nordisk Ministerråd arbejder for fri bevægelighed for sundhedspersonale og tryghed for borgerne ved at sikre, at det er kompetent personale, der behandler dem, når de er syge.

Generalsekretær Dagfinn Høybråten
Kontakt