Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Verdensudstillingen: Velkommen til fremtidens social- og sundhedsvæsen

28.01.22 | Nyhet
Expo 2020
Photographer
Mikael Carboni Kelk
Nordiske designstuderende giver verden deres bud på, hvordan social- og sundhedsvæsnet kan se ud i 2030. Det skete i dag på den finske pavillon på verdensudstillingen, der har som mål at hjælpe Norden og resten af verden med at bevæge sig fremad. De studerendes arbejde afspejler den Vision 2030, som Nordisk Ministerråd har udarbejdet.

I de seneste tre måneder har nordiske og internationale designstuderende på Aalto Universitet og Umeå Institute of Design arbejdet på at forsøge at illustrere, hvordan fremtidens social- og sundhedsvæsen kan se ud i 2030. Deres arbejde er en vigtig del af det nordiske samarbejdsprojekt “integrated Healthcare and Care through Distance-spanning Solutions” (iVOPD/iHAC). Projektet gennemføres af Nordisk Velfærdscenter og Glesbygdsmedicinskt centrum, Region Västerbotten med finansiering fra Nordisk Ministerråd og præsenteres nu på verdensudstillingen som et flagskibseksempel på nordisk samarbejde inden for digitalt social- og sundhedsvæsen.  


– For at kunne blive verdens mest socialt bæredygtige region i 2030 har vi brug for en digital omstilling, og det skal være en retfærdig omstilling, hvor også indbyggere i fjerntliggende egne er med om bord sammen med alle andre. iVOPD bidrager til dette og til vores Vision 2030, især når det gælder om at være et socialt ansvarligt og konkurrencedygtigt Norden, siger Nordisk Ministerråds generalsekretær Paula Lehtomäki.

En retfærdig omstilling for indbyggere i fjerntliggende egne

I visse dele af vores region sker der et skift i demografien, og visse indbyggere længere mod nord bor i tyndtbefolkede og fjerntliggende områder med begrænset adgang til social- og sundhedsvæsen. Derfor søsatte det svenske formandskab for Nordisk Ministerråd i 2018 projektet iVOPD.

– I dette projekt har vi forsøgt at sætte fart på den digitale omstilling i social- og sundhedsvæsnet i fjerne og tyndtbefolkede egne ved at dele best practices, give inspiration og støtte integration af tjenester på tværs af social- og sundhedsvæsen, fortæller Niclas Forsling, som er projektleder på Glesbygdsmedicinskt centrum, Region Västerbotten.
 

Student at Aalto University
Photographer
Design student at Aalto University

Løsninger set ud fra unge designeres perspektiv

For at formidle best practice-eksemplerne fra iVOPD-projektet på en anderledes måde indgik man et samarbejde med Aalto Universitet. Resultatet af dette vises på den finske pavillon på verdensudstillingen i dag.


– Jeg tror på, at resultaterne af projektet kan inspirere, stille spørgsmål og konkretisere problemstillinger, siger Severi Uusitalo, som er professor i industrielt design på Aalto Universitet. Han fortsætter:
– Hver studerende fik til opgave at udarbejde et konceptuelt forslag til et valgt emne med relevans for temaet. Dermed har de ud fra en vision om 2030 skabt koncepter, der kan løse udfordringerne i det nordiske sundhedssystem. Koncepterne spænder fra fremme af mental sundhed og lindring af kognitive problemer forårsaget af demens til brug af mobilt og let tilgængeligt udstyr til MR-scanning. Det centrale tema er eliminering af afstande, for eksempel i forbindelse med diagnosticering af børn og ved at gøre sundhedspersonale og familie tilgængelige ved hjælp af teknologi.  

Verdensudstillingen – følg livestreamingen

Social- og sundhedspleje via afstandseliminerende løsninger (iVOPD) er Nordens flagskib på dette års verdensudstilling, som i dag blev præsenteret på den finske pavillon. Den 1. februar bliver emnet debatteret på den svenske pavillon, hvor Niclas Forsling, som er projektleder på Glesbygdsmedicinskt centrum, Region Västerbotten, taler med andre globale eksperter om fremtidens sundhed. Debatten livestreames den 1. februar klokken 12.45-13.30 via vores nordiske Facebook-kanal. 
 

 

For at kunne blive verdens mest socialt bæredygtige region i 2030 har vi brug for en digital omstilling, og det skal være en retfærdig omstilling, hvor også indbyggere i fjerntliggende egne er med om bord sammen med alle andre.

 

Paula Lehtomäki, Nordisk Ministerråds generalsekretær