Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Ungdommens Nordiske Råd ønsker Ungeklimaråd i hele Norden

21.03.22 | Nyhet
NR Temasession 2022

Nordisk Råds Temasession 2022 afholdes i Malmø. 

Fotograf
Lars Dareberg / norden.org
Meningsfuld inddragelse af ungdommen i det nationale klimaarbejde er målet med et forslag fra Ungdommens Nordiske Råd. Forslaget blev fremlagt på Nordisk Råds Temasession i Malmø denne uge.

Overalt i Norden går ungdommen på gaden for en mere ambitiøs klimapolitik. Greta Thunbergs skolestrejke for klimaet er blevet et globalt fænomen, og Thunberg er ikke alene. Klimaet topper nemlig listen over områder, som den nordiske ungdom ønsker, at det nordiske samarbejde tager fat i. Det viser en undersøgelse fra 2021. Nu maner Ungdommens Nordiske Råd til handling og foreslår Nationale Ungeklimaråd i hele Norden.

- Alle har set de unges engagement i klimaspørgsmålene, og for os handler det her forslag om at sikre og formalisere ungdommens reelle indflydelse på klimapolitikken.

Eva Dögg Davíðsdóttir, medlem af Ungdommens Nordiske Råd

Et rådgivende organ

Forslaget blev fremlagt i Udvalget for et Holdbart Norden på Nordisk Råds Temasession mandag eftermiddag.

 

- Vi bruger Danmark som eksempel. Her findes allerede et ungeklimaråd, og det ser vi som en konkret måde for hele Norden til for alvor at inddrage ungdommen,  siger Eva Dögg Davíðsdóttir, medlem af Ungdommens Nordiske Råd.

 

I forslagsteksten lyder det blandt andet: Ungeklimaråd bør være et nationalt rådgivende organ, som kan opstille anbefalinger til politikere. Konkret foreslås det, at klimaministeren skal være forpligtet til at tage ungeklimarådets anbefalinger til efterretning samt at ministeren skal holde mindst to årlige møder med rådet. I forslaget beskrives også vigtigheden af ungeklimarådets uafhængighed, samt at en andel af medlemmerne bør udpeges af de nationale ungdomsråd og forskellige ungdomsorganisationer for at sikre forankring i de eksisterende nordiske ungefællesskaber.

 

Udvalget for et Holdbart Norden besluttede at gå videre med forslaget og vil udarbejde et udvalgsforslag.

Ungdommens Nordiske Råd sidder med som observatører ved Nordisk Råds udvalgsmøder og sessioner. De har mulighed for at stille forslag til udvalgene, men er afhængige af at udvalget tager forslaget videre som et udvalgsforslag eller at et medlem af Nordisk Råd stiller det som et medlemsforslag.