Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Maria Gratschew bliver ny direktør for Nordisk Ministerråds kontor i Estland

13.03.23 | Nyhet
Maria Gratschew
Photographer
norden.org
Maria Gratschew bliver ny direktør for Nordisk Ministerråds kontor i Estland og kommer til at videreføre arbejdet med at støtte og udvikle det nordiske og estiske samarbejde.

Maria Gratschew kommer fra en stilling i Wien i Organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa (OSSE) som rådgiver for det polska OSSE ordførerskab 2022 gennem Sveriges delegation. I den funktion arbejder Gratschew bl.a. i det polske OSSE-formandskab med Centralasien, forhandlinger i forbindelse med OSSE feltoperationer og rådgivning relateret til OSSE's militærpolitik Dimension. Det har givet hende erfaringer, hun vil tage sig med ind i sin kommende stilling, hun ser frem til med spænding: 


- Efter mange års internationalt arbejde har jeg endelig mulighed for fuldt ud at fokusere på netop denne region, som også er mit hjem. Jeg medbringer erfaringer fra forskellige dele af verden og forskellige organisationer, som jeg tror kan bidrage til at opbygge langsigtede og relevante samarbejder mellem Estland og de nordiske lande. På det personlige plan glæder jeg mig meget til at se mere af Estlands vidunderlige tekstil- og træhåndværk. Med en mor fra Finland, en far fra Danmark og en bedstefar fra Karelen har udviklingen af denne region en stor plads i mit hjerte, siger Maria Gratschew.

 

30 års nordisk og baltisk samarbejde 

Nordisk Ministerråd har siden begyndelsen af 1990'erne samarbejdet med Estland, Letland og Litauen og har nordiske kontorer i alle lande tre lande. I Estland har Nordisk Ministerråd kontorer i Narva og Tartu og i Tallinn, hvor hovedkontoret ligger. Det er herfra Maria kommer til at stå i spidsen for nuværende og nye initiativer, der skal bidrage til et demokratisk og robust Østersøområde. Fx inden for:
 

  • Uddannelse, forskning og innovation.
  • Erhvervsliv, klyngesamarbejde og kreative industrier
  • Miljø, klima og energi
  • Velfærdssamfundets grænseoverskridende udfordringer
  • Ligestilling, ytringsfrihed og tolerance 

 

 

Efter mange års internationalt arbejde har jeg endelig mulighed for fuldt ud at fokusere på netop denne region, som også er mit hjem.


 

Maria Gratschew

International erfaring og stærke samarbejdskompetencer

Nordisk Ministerråds estiske kontor varetager projekter og programmer, der i takt med tiden og aktualiteten i regionen udvikler og forandrer sig. Så behovet for en direktør med en rolig hånd på rattet, international erfaring og stærke samarbejdskompetencer er i højsædet for Nordisk Ministerråds generalsekretær, Karen Ellemann som byder Maria varmt velkommen: 


- Jeg er rigtig glad for, at vi har kunnet tiltrække Maria Gratschew til at lede vores kontor i Estland. Maria har en alsidig erfaring fra internationalt arbejde og kender godt til de problemstillinger, vi arbejder med i de baltiske lande. Jeg ønsker Maria varmt velkommen og glæder mig til at lære hende endnu bedre at kende, siger Karen Ellemann, generalsekretær i Nordisk Ministerråd.
Maria har en kontrakt på fem år med mulighed for tre års forlængelse. Hun starter den 2. august 2023 og efterfølger Christer Haglund, som takker af efter otte år i direktørstolen.