Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nominerade till Nordiska Rådets priser 2022

50 nominerade verk och initiativ från åtta länder. Här är de nominerade till Nordiska rådets priser för miljö, musik, film, litteratur samt barn-och ungdomslitteratur. Vinnarna av årets priser offentliggörs den 1 november på en prisceremoni i Helsingfors i förbindelse med Nordiska rådets session 2022.

Nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022

13 nordiska bilderböcker, ungdomsromaner och diktsamlingar är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022. En lekfull berättarglädje, särpräglad humor och melankoli lyser igenom bland de nominerade böckerna där bilderbokens många möjligheter också är brett representerad.

Nominerade till Nordiska rådets filmpris 2022

Fem nordiska spelfilmer är nominerade till Nordiska rådets filmpris 2022. Priset delas lika mellan filmens manusförfattare, regissör och producent, vilket understryker att film som konstart är ett resultat av ett nära samarbete mellan dessa huvudaktörer. 

Nominerade till Nordiska rådets musikpris 2022

12 verk är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2022 för sin höga konstnärliga nivå. Här finns album med elektronisk musik, folk och konstmusik samt nya koncepts som en nonett för flöjt och en kinetisk opera som alla har skapats av kompositörer från de nordiska länderna.

Nominerade till Nordiska rådets miljöpris 2022

Utplantering av ålgräs i Danmark, återetablering av dränerade våtmarker på Island, Sveriges äldsta existerande UNESCO-biosfärsområde och en frivillig förening som restaurerar åar och bäckar i Finland. Totalt sex projekt har nominerats till Nordiska rådets miljöpris 2022, som i år sätter fokus på naturbaserade lösningar.

Nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2022

Kärlek, makt och utanförskap är några genomgående teman bland de 14 nordiska romaner och diktsamlingar som är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2022. Årets nominerade spänner över hela Norden med verk från samtliga länder och språkområden.

Prisutdelningen kan ses i hela Norden den 1 november

Hela Norden kan följa med direktsändningen när årets vinnare av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, filmpris, litteraturpris, miljöpris och musikpris avslöjas.

Sändningen från Musikhuset i Helsingfors startar kl. 20.00 (CET) och kan ses direkt på YLE Teema/YLE Fem i alla de nordiska länderna. Prisgalan sänds även på andra public service-kanaler i Norden. Se lokala tv-tablåer för mer information.

 

Se prisutdelningen på YLE Teema/YLE Fem

Läs mer om prisutdelningen här: