Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Norden i russiske medier – og vice versa

29.04.19 | Nyhet
Medier ved statsministrenes pressekonference, Nordisk Råds Session 2018

Medier ved statsministrenes pressekonference, Nordisk Råds Session 2018

Photographer
Sara Johannessen
Nordiske nyhedsmediers dækning af Rusland var i 2018 grundlæggende negativ og præget af mistro til Ruslands og præsident Putins motiver og handlinger. Modsat beskrev medier i Moskva Norden som en del af et Europa i kaos med amoralsk kultur. Det kommer frem i en ny rapport fra Nordisk Journalistcenter, NJC.

- Journalistikken i nordiske medier var ikke ideologisk vinklet, og det redaktionelle indhold var ikke domineret af koldkrigstænkning, men dækningen har alligevel klare mangler, siger lederen af det toårige projekt, lektor Lars Kabel, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Rapporten viser, at der i de nordiske medier var fokus på Kreml, magt, politik og optrappede modsætninger. Lars Kabel understreger, at det samtidig er et vilkår for nyhedsmedierne i Norden at referere den fjendtlige retorik, som ministre og andre politikere ofte anvender om Putin og relationerne til Rusland. Rusland blev i 2018 i hele Norden beskrevet som et fjendtligt land.

De centrale observationer og pointer fremgår af en ny undersøgelse Russia in Nordic News Media. Coverage of Nordic Countries in News Media of Russia. Undersøgelsen er finansieret af Nordisk Ministerråd.

Seks forskere/undersøgere fra Rusland, Danmark, Finland, Norge og Sverige kortlagde i 2018 i alt 1.832 web- og avisartikler og nyhedsindslag fra 42 af de store mediehuse og tv-stationer i de fem lande.

Forskel på dækningen i Moskva og Nordvestrusland

Også den russiske dækning af Norden er analyseret i rapporten. Der er stor forskel på dækningen i de landsdækkende medier i Moskva og dækningen i Nordvestrusland. Fra Moskva kom i 2018 den ’hårde’ udlandsdækning med vægten lagt på Norden som en del af et Europa i kaos og indimellem eksempler på amoralsk nordisk kultur som en kontrast til stærke russiske familieværdier.

I det Europavendte Nordvestrusland med metropolen Skt. Petersborg i centrum var det den ’bløde’ nyhedsdækning, der dominerede i de relativt få nyhedsmedier, der overhovedet interesserede sig for Danmark, Norge og Sverige. Nabolandet Finland fik langt større opmærksomhed.

Den nordvestrussiske mediedækning af Norden var afpolitiseret, der var et flow af ofte ’positive’ nyheder om, hvad der i 2018 foregik i Norden, lyder konklusionen. Når afstandene blev kortere, relationerne tættere, ændrede mediedækningen sig.

Kontakt:

John Frølich, NJC

Mobil: +45 20 950 945

Mail: jf2@dmjx.dk