Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

1981 Snorri Hjartarson, Island: Hauströkkrið yfir mér

1981 Snorri Hjartarson, Island: Hauströkkrið yfir mér

Om författaren

Snorri Hjartarson växte upp på den isländska landsbygden. Hans far var lantbrukare och altingsman. Hjartarson bodde under en lång tid i Norge där han studerade bildkonst på Konstakademin i Oslo. Hans debutroman som utkom 1934 är skriven på norska, Høit flyver ravnen. Under senare år arbetade han som bibliotekarie i Reykjavik. Eftervärlden minns honom dock huvudsakligen som lyriker på det isländska språket.

Om det vinnande verket

Höstmörkret över mig är en målares poesi, en penselns diktning. Naturen är återgiven med en klarhet i nyanserna och en färgrikedom som bara kan uppfattas av ett känsligt konstnärsöga. Det finns på ytan en enkel klarhet i hans bilder, men för den som stillar sig och väntar, också en förnimmelse av en subtil ton, en atmosfär, som viskar hemligheter från ett oåtkomligt mysterium. Hjartarson är på en gång nyskapare och klassicist, hos honom kan man spåra de uråldriga isländska diktformerna, men legerade med en modernistiskt fritt arbetande vers.

Hauströkkrið yfir mér (Höstmörkret över mig)

Publicerad av: Mál og menning 

Publikationsår: 1979

Det här är vad bedömningskomittén sade

Efter presentation av de nominerade verken och efter omröstning beslöt kommittén tilldela den isländske diktaren Snorri Hjartarson 1981 års litteraturpris för hans diktsamling “Höstmörkret över mig” (Hauströkkrid yfir mér) som klart och behärskat ger uttryck för personlig naturupplevelse som växer till världsmedvetenhet.