Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Personer med handicap får bedre adgang til digitale løsninger

22.03.23 | Nyhet
alt=""
Photographer
Birgir Ísleifur Gunnarsson
Det er afgørende, at alle har adgang til digitale løsninger, hvis Norden skal nå visionen om at være verdens mest bæredygtige og integrerede region i 2030. Derfor vedtog de nordiske social- og sundhedsministre i dag i Reykjavik en erklæring om digitale løsninger for personer med handicap.

Der kommer flere og flere digitale tilbud til Nordens 28 mio. borgere på social- og sundhedsområdet. Det er positivt, men det er vigtigt, at den digitale verden er tilgængelig for alle. Også for dem der ser dårligt, hører dårligt, ikke har deres fulde førlighed eller har andre handicap. Derfor har de nordiske social- og sundhedsministre i dag vedtaget en erklæring for personer med handicap. 

 

- Med erklæringen tager vi initiativ til et stærkere nordisk samarbejde for at fremme inklusiv digital udvikling og for at forhindre, at mennesker med handicap bliver efterladt i den digitale verden. De nordiske lande kan sammen klare udfordringerne. Vi ønsker, at personer med handicap, lige som alle andre, kan bruge teknologi i kommunikation med virksomheder, institutioner og personer. Vi skal sikre, at ingen personer med handicap efterlades tilbage, når den digitale udvikling tager fart, lyder det fra Islands socialminister, Guðmundur Ingi Guðbrandsson.

Vi skal sikre, at ingen personer med handicap efterlades tilbage, når den digitale udvikling tager fart

Islands socialminister, Guðmundur Ingi Guðbrandsson

Et stærkt nordisk samarbejde om udvikling af tilgængelige digitale løsninger, med mennesker med handicap i centrum, vil være et skridt mod en bæredygtig udvikling af de nordiske velfærdssamfund.

Sif Holst, Danske Handicaporganisationer

En styrkelse af det selvstændige liv

Danske Handicaporganisationer tager godt imod Ministerdeklarationen. Sif Holst, næstformand og talsperson for udviklingssamarbejde hos Danske Handicaporganisationer, ser det som et skridt imod en bæredygtig udvikling af de nordiske velfærdssamfund: 

 

- Ministerdeklarationen er en vigtig anerkendelse af, at alt for mange mennesker med handicap i dag stilles ringere, når der indføres digitale løsninger, der ikke er tilgængelige for dem. I dag etableres stadig løsninger, der ikke lever op til tilgængelighedsstandarderne og alt for ofte sker der ikke en inddragelse af mennesker med handicap, når løsninger udvikles. Det begrænser mennesker med handicaps mulighed for at leve selvstændige og værdige liv. Et stærkt nordisk samarbejde om udvikling af tilgængelige digitale løsninger, med mennesker med handicap i centrum, vil være et skridt mod en bæredygtig udvikling af de nordiske velfærdssamfund, siger Sif Holst fra Danske Handicaporganisationer.

Flere tilgængelige løsninger skal udvikles

Den underskrevne erklæring åbner op for yderlig deling af viden, gode eksempler og nye teknologier på tværs af landegrænserne. Og den flugter med EU-direktivet European Accessibility Act i de nordiske lande, som kræver, at myndigheder og den private sektor i hvert land gør visse produkter og tjenester tilgængelige for alle. Hovedformålet er at fremme indførelsen af universelt design i Norden, hvilket bygger på princippet om, at produkter og tjenester skal kunne bruges i videst muligt omfang af alle mennesker uanset deres fysiske eller kognitive færdigheder.