Penilla Gunther (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
91
Speaker role
Midtergruppen
Date

Fru ordförande, Nordiska rådets delegater och andra åhörare!

I Sverige har vi ett talesätt som lyder ungefär så här: I nöden prövas vännen.

Vi brukar titulera varandra, och har så gjort också här under morgonen, nordiska vänner. Och det är väl så att när vänskapen prövas ser man hur långt den håller.

Vi har länge stoltserat med den nordiska välfärdsmodellen. Som ordförande för välfärdsutskottet det senaste året har jag mer och mer insett behovet av att vi faktiskt diskuterar vår gemensamma värdegrund. Jag vet inte om våra samarbetsministrar har vågat ta i den frågan. Men jag tycker att vi mer och mer, inte minst under den här sessionen och den föregående talaren, pratar om att det finns en risk att vi inte längre är artiga mot varandra och att vi ska diskutera saker på djupet som faktiskt berör våra djupaste värderingar som nordiska vänner.

Den nordiska välfärdsmodellen står på en bräcklig grund just nu om vi inte tar tag i frågor som berör medborgarna på djupet. Vi har ett behov av en väl fungerande vård, skola och omsorg – våra medborgares basbehov. Vi ser också behovet av en fungerande säkerhets- och fredspolitik. Även om vi inte har de politiska musklerna att ta i det behöver vi just kunna arbeta via samarbete.

Här skulle jag också vilja lyfta fram samarbetsministrarnas roll. Vi är ju allihop, även om inte alla länder är medlemmar i EU, beroende av EU och de direktiv som kommer därifrån. Jag skulle mer vilja lyfta fram just samarbetsministrarnas roll i våra respektive länder och områden. De har en viktig roll att spela för att det nordiska samarbetet ska bli ännu starkare, inte mot EU alla gånger men med EU, så att vi blir en stark spelare gentemot världen i övrigt. Jag tror att vi har en stor potential att bli det.

Vi har en stark tradition av demokrati. Och det känns otroligt starkt att stå på Island och prata om det med tanke på den fantastiska historiens vingslag över parlamentet här. Låt oss då våga tala om vi har en gemensam värdegrund där alla människors unika och lika värde kan stå i centrum även i fortsättningen.