Unnur Brá Konrádsdóttir (Hovedindlæg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
98
External speaker
Unnur Brá Konrádsdóttir
Speaker role
Vestnordisk Råd
Date

Præsident, kære nordiske venner. I dag bliver politiske beslutninger i endnu større grad taget på internationalt niveau - med dybtgående poliske implikationer til følge på nationalt plan. Nu ligger global regeringsførelse ikke kun i hænderne på regeringerne, men også hos vekslende internationale organisationer, selskaber, ngo’er – for blot at nævne nogle. I kontrast til det viser de nationale parlamenter sig at være outsiders eller passive tilskuere. Det globale underskud bliver større, og de nationale parlamenter risikerer at blive de største tabere i de globale beslutningsprocesser. Og Arktisk regeringsførelse er ingen undtagelse.

Der kan ikke herske nogen tvivl om vigtigheden af udviklingen i Arktis, også for de vestnordiske lande. Derfor har rådet gjort en stor indsats for at kortlægge, på hvilke områder vi har fælles interesser i de arktiske anliggender. Rådet har opfordret de tre landes regeringer til at bruge det arbejde til at styrke samarbejdet i regionen. Derudover har rådet fremlagt fire rekommandationer relateret til arktiske emner til parlamenterne.

Rådet har været meget aktiv i internationale fora for at fremhæve regionens interesser i Arktis. I forlængelse af den arktiske dagsorden har vi arbejdet for at skabe forbindelser og forståelser for, hvor vigtig den demokratiske tilgang er til de arktiske anliggender - senest under verdens største konference om Arktis, Artic Circle, her i Reykjavik, hvor engagerede parter fra over 50 lande mødtes for at blive opdateret om Arktis. Her samlede rådet de deltagende folkevalgte til en diskussion om de nationale parlamenters rolle i arktisk sammenhæng. Derudover arrangerede rådet en session om demokrati i Arktis. Her konkluderede vi, at det ikke kun er vigtigt at deltage på regeringsniveau, når det kommer til den arktiske dagsorden. Aktiv deltagelse på parlamentsniveau er mindst lige så vigtigt. I dag kan man konstatere, at de nationale parlamenter har været langsomme til at genvinde kontrollen over beslutninger, der træffes uden for rammerne af nationalstaten, herunder i Arktis.

Vi har bemærket, at de nordiske parlamenter ikke har været særlig synlige i de arktiske fora i internationale sammenhænge. Der har rådet til gengæld tit mødt parlamentarikere fra de øvrige arktiske lande som Canada, USA og Rusland. Rådet vil fortsætte arbejdet og prioritere deltagelse i Arctic Circle events i Quebec og Nuuk til næste år.

Kære venner. De nationale parlamenter giver moralsk legitimation til international beslutningstagning ved at gøre beslutningerne mere gennemsigtige, ansvarlige og deltagende. Det er de folkevalgte parlamentsmedlemmer i Arktis, som har ansvaret for at værne om borgernes rettigheder i regionen. Derfor er det af stor betydning, at de nordiske parlamenter påvirker den politiske beslutningsproces på regionens anliggender på en mere beslutsom måde. Det er den eneste måde, vi kan sørge for, at regionens indbyggeres stemmer bliver hørt og vores rettigheder beskyttes.

Vestnordisk Råd vil fortsat påpege manglende demokrati i arktisk regeringsførelse til gavn for os indbyggere og ikke mindst de oprindelige folk i regionen. Vi opfordrer de nordiske parlamentarikere til at være med til at gennemføre principperne om god regeringsførelse i Arktis.

Tak for ordet.