Hans Wallmark (Replik)

Informasjon

Speech type
Replikk
Speech number
104
Person
Speaker role
Konservative Gruppe
Date

Fru president! Stort tack, Giedre! När företrädare för Baltiska församlingen och därmed för Litauen, Lettland och Estland kommer till Nordiska rådet och säger att man vill ha fördjupat och förstärkt samarbete tycker jag att det ska vara naturligt för oss i Nordiska rådet att säga: Ja, vi vill ha fördjupat samarbete med de baltiska länderna.

Vi delar gemensamma värderingar och gemensensamma idéer. Och vi delar en gemensam framtid i Östersjöområdet. Dessutom delar vi alltmer en gemensam ekonomi. Bara Sverige som enskilt land är i dag nettoinvesterare i Estland, Lettland och Litauen till över 20-25 procent. Lägger man då till länder som Finland, Norge och Danmark kommer vi upp i väldigt höga nivåer. Våra ekonomier håller på att vävas samman samtidigt som det baseras på gemensamma värderingar.

Fru president! Jag kan se tre områden där vi har samarbetsmöjligheter. Det första är försvarsområdet. Jag tycker att vi ska ha mer övningsverksamhet och mer markera den gemensamma säkerheten. Det andra är inom propagandan. Vi utsätts alla för desinformation, historieförfalskning och propaganda. Där lögnen är vapen är sanningen motmedel. Det tredje området är energi, för energi är också en del av säkerhetsfrågan och säkerhetsutmaningen. Därför är det bra att det nu också finns en kabel mellan Sverige och Baltikum.

Detta är tre sådana tydliga områden där jag tycker att vi kan fördjupa samarbetet. Men när Estland, Lettland och Litauen frågar om Norden vill samarbeta mer med dem är mitt svar: Ja!