Åsa Romson (Svar på spørgsmål)

Informasjon

Speech type
Svar på spørsmål
Speech number
137
Person
Speaker role
Klima- og Miljøminister, Sverige
Date

Tack för frågan! Det är en angelägen fråga att skydda det känsliga innanhavet Östersjön från ytterligare föroreningar. Vi har haft ett stort uppdrag med att jobba med de föroreningshalter som vi hittills har lyckats komma till rätta med, inte minst när det gäller en del miljögifter. Vi ser att en del av de nya miljögifterna kan komma tillbaka som problem, och vi måste jobba med det där vi ser olika typer av den artproblematik som finns.

Utsläppen från båtarna är ett gemensamt mycket arbete också från nordisk synpunkt och Östersjösynpunkt. Jag tror att frågeställaren är medveten om att det bedrevs hårda förhandlingar inom IMO för att få till ett sista beslut om att verkningsfullt få ett förbud och ett stopp på avfallsutsläpp från kryssningsfartygen. Det misslyckades vid det tillfället, men från den svenska regeringens sida, tillsammans med de nordiska kollegorna kring Östersjön, avser vi att slutligt driva igenom ett sådant beslut så snart det bara är möjligt. Vi gör ytterligare ett försök, om jag förstår det rätt, redan under slutet av detta år eller nästa år att komma vidare i det.

Vi bedriver aktiv lobbyverksamhet på andra internationella stater, som ligger långt från Östersjön och som kanske inte ser problematiken så nära, för att de ska stödja oss också i de internationella förhandlingarna och för att detta beslut ska kunna komma i kraft.

Utöver detta gör vi en gemensam angelägenhet kring att säkerställa mottagandekapaciteten och framför allt att främja de avgiftssystem som leder till att kryssningsfartygen lämnar sitt avfall i hamnarna. Det finns en överenskommelse om att detta ska göras avgiftsfritt för att kryssningsfartygen verkligen ska göra så. Detta tillämpas i dag inte i alla hamnar, vilket är ett problem som vi har uppmärksammat. Jag hade samtal så sent som häromdagen med min andra kollega från Danmark om hur vi tillsammans kan gå vidare med detta.