Åsa Romson (Svar på spørgsmål)

Informasjon

Speech type
Svar på spørsmål
Speech number
144
Person
Speaker role
Sveriges Klima- og Miljøminister
Date

Tack för frågan! Det är välkommet att vi inom Norden kan samarbeta mycket när det gäller energifrågor för att stötta den omvandling som hela energisektorn står inför när man ska bygga på förnybar energi, som vi är starka på i Norden, med lite olika inslag.

Det svensk-norska avtalet för elcertifikat är ett viktigt instrument. Elcertifikaten har visat sig vara ett kostnadseffektivt sätt att införa ökade ambitioner när det gäller förnybar energi. Vi är därför mycket glada att vi har kunnat behålla detta avtal och också kunnat revidera det.

Sverige är tydliga med att vi vill öka ambitionen för förnybar energi. Vi har i riksdagen nyligen, i förra veckan, beslutat att öka certifikatsystemet för elsektorn, vilket är välkommet inte minst när det gäller den utveckling av vindkraft på land som vi har.

Regeringen planerar inom kort främst för att själva avtalet går igenom och ratificeras i riksdagen. Om jag inte minns fel ska det gå den vägen. Vi ser inga problem med att fullfölja ambitionen med det reviderade avtalet nu när vi har beslutet på plats i riksdagen också med den ökade ambitionen i elcertifikatssystemet.