Åsa Romson (Svar på spørgsmål)

Informasjon

Speech type
Svar på spørsmål
Speech number
148
Person
Speaker role
Sveriges Klima- og Miljøminister
Date

Tack så mycket för den angelägna och i de här institutionerna välbekanta frågan om ett nordiskt pant- och resursretursystem! Detta har diskuterats under många år. Samtliga nordiska miljöministrar och regeringar har över åren kommit med ett svar om att vi inte ser det som eftersträvansvärt eller möjligt att förbättra det redan omfattande retursystem som fungerar i huvudsak väl i de nordiska länderna genom att ersätta det med ett nordiskt pantsystem.

Precis som frågeställaren pekar på tror vi på avtalslösningar av bilateral karaktär i de delar av de nordiska länderna där man har fortsatta problem med att inte fullt ut på ett bra sätt kunna hantera returpanten. Vi är positiva till att Danmark och Tyskland har kommit vidare, och vi ser att diskussioner och förhandlingar pågår mellan Finland och Estland.

I Sverige har vi sedan många år tillbaka ett system som till fullo tar med de allra flesta existerande förpackningar i returförpackningssystemet. Men om det sker ändringar i branschen och på marknaden måste man vara flexibel. Då kommer vi också att agera för att pant som retursystem är så effektivt som det faktiskt är. Vi samlar ihop absolut det mesta flertalet förpackningar som har pant. Vi kommer att agera för svensk del för att se till att det fungerar.

Just nu fungerar det i huvudsak bra, och de bilaterala samtalen är på gång. Det är vi från Sverige väldigt glada för.