Åsa Romson (Svar på spørgsmål)

Informasjon

Speech type
Svar på spørsmål
Speech number
154
Person
Speaker role
Sveriges Klima- og Miljøminister
Date

Övergödningen är definitivt ett av de svåraste problemen vi ser för Östersjöns framtid. Det är flera källor till övergödningen. Vi har från svensk sida jobbar mycket inom jordbruket, som har tagit på sig ett starkt och svårt beting för att minska övergödningen, som delvis kommer av ett viktigt sätt att också driva på för en bättre livsmedelsproduktion. Vi ser att det också finns källor inom avloppssystemen som ytterligare kan förbättras. Men det finns också på den rent marina sidan.

Den svenska regeringen antog nyligen en ny marin strategi där vi kombinerar de ekologiska och miljömässiga hänsynen med det näringspolitiska, främst då sjöfarten men också andra näringar i den marina miljön som behöver samkoordineras. Jag tror att ett sådant angreppssätt är viktigt för att man på allvar ska kunna modernisera och utveckla de marina näringarna, som akvakulturen och fiskodlingen. Då måste man väga in miljöhänsyn och också se på vilken bättre miljöteknik det finns på området.

Vår ambition är att inom ramen för en marin strategi jobba vidare. Det sker nu en stärkt marin planering, en havsplanering, från svenska kommuner och statliga myndigheter för att kunna ta ett samlat grepp. Vi får återkomma till vad detta leder till i förlängningen.