Christian Friis Bach (Svar på replik)

Informasjon

Speech type
Svar på replikk
Speech number
171
Speaker role
Under-Secretary-General of United Nations, gæstetaler
Date

Tak for det til mine to gode tidligere kollegaer fra det danske Folketing. Til Christian Juhl først: Man kan sige, at når det gælder bæredygtighedsmålene, ligger opgaven lige for, og den er at gøre, hvad man kan, for at omsætte de globale mål og de 169 delmål til en national dagsorden, analysere, hvilke af målene og hvilke af delmålene der i særlig grad har relevans for hvert enkelt af de nordiske lande, for hvert enkelt ministerium, for hver enkel styrelse, for hver enkel kommune, og hvilke planer der så kan udmøntes i den nationale kontekst for at omsætte de globale mål til lokal og national handling.

Vi laver nu i min organisation UNECE en undersøgelse, hvor vi prøver at samle erfaringer netop med, hvordan landene gør det igennem hele vores område, som går fra USA og Canada til Rusland og Tajikistan, altså hvordan landene omsætter de globale mål. Det er meget vigtigt, at det sker, og man kan sige, at verdens øjne og især verdens fattige landes øjne jo i høj grad hviler på de rige lande, for de her mål adskiller sig fra de tidligere 2015-mål ved at være universelle og kræve implementering i hvert enkelt land. Derfor vil et nordisk lederskab her i den grad påvirke den globale udvikling positivt og styrke implementeringen af målene i resten af verden. Jeg ser allerede lande blandt de nordiske lande, der engagerer sig ihærdigt i at gøre det, og det er noget, der efterlader stor optimisme i FN og i hele den globale dialog, der er, om, hvordan vi får målene ført ud i livet.

På flygtningeområdet vil jeg af gode grunde være mere forsigtig og blot håbe, at også den dialog, der har været her gennem de 2 dage, jeg har været her, og som jeg synes har været en fascinerende og stærk og åben dialog, som kun sker imellem lande, der både forstår og kender hinanden og har nære bånd, vil inspirere til fælles handling og også til en fælles platform, hvor man på det regionale niveau vil styrke indsatsen. Der er allerede rigtig mange stærke nordiske initiativer at bygge på, og man må sørge for, at de initiativer, der tages, tages i samlet front og er baseret på de internationale værdier og den internationale lov, som de nordiske lande jo i høj grad har stået bag.