Carl Haglund (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
176
Person
Date

Herr ordförande! Ett tack till Kristian Jensen för en bra redogörelse! Utrikes- och säkerhetspolitik har diskuterats alltmer på Nordiska rådet de senaste åren. Det är något som vi från presidiet har välkomnat. Låt mig även nu göra några reflektioner från presidiets sida.

Först och främst är det välkommet att samarbetet mellan utrikesministrarna och Nordiska rådet fungerar. Vi har just haft en träff mellan presidiet och de nordiska utrikesministrarna. För ett år sedan var det annekteringen av Krim som var på agendan. Vi märker hur mycket som kan hända på ett år. Situationen i Ukraina är ännu densamma även om vapenstilleståndet har hållit bättre. Samtidigt har krisen i Syrien, som pågått i många år, trappats upp.

Det är alldeles klart som redan sagts att det är utmaningar som vi bäst kan hantera tillsammans, precis som vi tydligt konstaterat då det gällt flyktingspolitiken, som ju har diskuterats här i Reykjavik.

Nordiska rådet har ett aktivt, framför allt parlamentariskt, samarbete för att stärka den nordiska utrikespolitiken. Vi samverkar i många närområden – i Baltikum samt med Polen och Tyskland. Nordiska rådet har i år byggt upp förbindelser till den baltiska församlingen och har dessutom samverkan med de fyra Visegradländerna och de västliga länderna i EU:s Östliga partnerskap – Ukraina, Moldavien och Georgien.

I nuvarande situation är det däremot något utmanande med de parlamentariska förbindelserna till Ryssland, men också under den här sessionen har man kunnat upprätthålla vissa diskussioner. Den största utmaningen är givetvis det faktum, som vi alla känner till, att en del av de nordiska kontoren i Ryssland och så vidare har behövt stänga på grund av besvärliga omständigheter. Det sätter sin prägel på sammarbetet. Hur som helst så är vi väl alla medvetna om att en dialog behövs trots sanktioner med mera.

Avslutningsvis: Det är alldeles klart att det nordiska samarbetet kring utrikespolitiken blir allt tätare, och vi välkomnar det faktum att utrikesministrarna här har fått föra en dialog med oss.