Håkan Svenneling (Hovedindlæg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
227
Speaker role
Medborger- og Forbrugerudvalgets talsperson
Date

Herr president! Låt mig börja med att lyfta fram vad som hände igår. Gårdagens prisutdelning var ju mycket trevlig, måste jag säga. Men vid gårdagens prisutdelning dominerade männen nästan totalt. En kvinna fick pris. Det som skrämmer mig är att samma sak hände förra året.

Därför, herr president, har jag en uppmaning: Priskommittéerna måste få i uppdrag att tänka på jämställdheten och på vilka signaler de skickar ut. Är nordisk kultur bara en mansbransch? Det handlar ju inte om att kvotera, utan det handlar om att vi uppenbart behöver uppvärdera de prestationer som kvinnor gör.

Jag vill på medborgarutskottets vägnar tacka Danmarks likestillingsminister för presentationen av jämställdhetsredogörelsen. Den är en viktig avstämning som visar hur det nordiska samarbetet har kommit framåt i jämställdhetssträvandena rent praktiskt.

Nordiska rådet har under tidigare år kritiserat att ministerrådets jämställdhetsintregreringsarbete har dragit ut på tiden, med tanke på att de första målsättningarna presenterades redan 2008. Som ministern konstaterar varierar det mellan sektorerna, men man jobbar ändå på i rätt riktning.

Det är viktigt att vi lyfter fram att det är samhällsekonomiskt lönsamt att tillvarata alla samhällets medborgare och att det skapar ett välstånd. Det ska vi också föra ut till övriga världen.

Rapporten i år innehåller ingen statistikbilaga. Och det finns säkert någon som saknar att man inte spaltar upp hur många kvinnor respektive män det är på olika poster. Men vi har tidigare kritiserat de oreflekterade siffror som funnits när det gäller kvinnors respektive mäns deltagande i olika delar av det nordiska samarbetet. Jag ser det snarare som en ansvarstagandereflexion från Nordiska ministerrådet.

Andra viktiga frågor som kommer upp i det nordiska samarbetet är den könsuppdelade arbetsmarknaden, könsuppdelade utbildningsval, våld mot kvinnor i nära relationer och människohandel. Men det får vi prata mer om någon annan gång.

Med detta vill jag tacka för redovisningen från medborgar- och konsumentutskottet.