Annicka Engblom (Hovedindlæg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
229
Speaker role
Den Konservative Gruppes talsperson
Date

Herr president, deltagare, minister! Jag vill instämma med vår talesperson i medborgar- och konsumentutskottet, Håkan Svenneling, i att det är en bra redogörelse och väldigt ambitiös sådan från Nordiska ministerrådet. Kanske vore en lite mer strukturerad redogörelse att önska liksom den vi tidigare har tagit beslut om vad gäller människohandel. Den är dock väldigt ambitiös.

Som politiker har vi ofta många hattar på oss, och den jag tar på mig nu är som representant för den konservativa gruppen. Det jag vill lyfta fram just vad gäller jämställdhetsarbetet när vi pratar om Nordic Cool 2.0 är att jämställdhet är en av de viktigaste brandings när man talar om Norden.

I det här sammanhanget vill jag lyfta fram en sak, och det gäller utbildningsval. I diskussionen och debatten om behovet av fler tjejer inom de tekniska jobben och fler killar inom sjukvårdsjobben tycker jag att vi får vara lite försiktiga med att ge oss in i stora samhällsexperiment med att kvotera åt det ena eller det andra hållet. Det är individen och det egna valet vi måste utgå från. Det synsätt man måste ha är såklart på vilket sätt man kan upplysa ungdomar i fråga om yrkesval. Där kommer ju yrkes- och studievägledarna in som en väldigt viktig faktor. Det vill jag definitivt understryka.

I övrigt välkommar jag den finländska representantens redogörelse som gjordes tidigare i dag på Medborgar- och konsumentutskottets möte för Nordiska rådets program för nästa år vad gäller at arbeta tvärsektoriellt, för det är precis vad som behövs för att främja jämställdheten på ett brett sätt.