Paula Bieler (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
232
Person
Speaker role
Udenfor partigruppe
Date

Herr president! Håkan var uppe och klagade om prisfördelningen och att det bara var en kvinna som var pristagare, och att han hade lyft samma sak förra året. Jag minns att jag redan förra året högg tillbaka. Jag som kvinna vill helst bli sedd för den jag är – Paula – och inte som en representant för mitt kön. Det är oerhört viktigt. Det är en förolämpning av värsta slag att jag ska bli sedd, få förmåner, flyttas upp eller få särskild behandling bara för vad jag råkar ha mellan benen, vad jag är född som. Jag vänder mig starkt mot alla former av kvotering eller positiv särbehandling, alldeles oavsett när eller hur de visar sig.

Den rapport vi nu behandlar är en bra redogörelse för vad man gör, precis som det ska vara, men det finns ett par saker som jag vill ta upp när det gäller hur man formulerar sig, kopplat till just detta med kvotering.

Man tittar på livsmedelssektorn, vilket också en annan talare nämnde tidigare, och konstaterat att män har sämre hälsa och lever kortare. I rapporten redovisas att det har att göra med att män inte lyssnar på råd, och därför ska vi undervisa män bättre och ge dem bättre information. Jag önskar, precis som Annicka var inne på tidigare, att samma synsätt skulle appliceras oftare de gånger det är kvinnors val som ifrågasätts. Det råder ingen tvekan om att det ofta råder olika villkor för kvinnor och män om man bara ser till ytan – hur mycket pengar vi tjänar, vilka jobb vi väljer och så vidare – men ofta finns det betydligt mer att ta fasta på: Varför gör vi de val vi gör? Jag är mycket glad över att det kommer att fokuseras mer på just detta, alltså vad som ligger bakom våra val och hur man kan se till att det finns tillräckligt med information för dessa val.

En annan sak som också togs upp på mötet i morse var att man kommer att satsa på just välfärd och innovation. Jag ser väldigt mycket fram emot att man kommer att ta upp medicinska förutsättningar och villkor där det faktiskt finns biologiska skillnader som har glömts bort alltför mycket. Det handlar om könsbundna sjukdomar, könsbundna biverkningar av mediciner och så vidare.