Ellen Trane Nørby (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
240
Speaker role
Danmarks Børn, undervisning og ligestillingsminister
Date

Tak for de mange gode input. Jeg er også glad for, at der var oversættelse. For ellers havde jeg heller ikke forstået, hvad de finske talere kom med af indlæg her til sidst.

Jeg vil bare kommentere den del, som går igen i et par af indlæggene, nemlig at sprogpolitikken jo ikke kun handler om uddannelsessystemet, men også handler om vores kulturelle sektor. Det synes jeg også er en meget vigtig pointe i forhold til at motivere. Der er ingen tvivl om, at ser man gode norske dramaserier eller tilsvarende danske eller finske film, der med et finurligt glimt i øjet sætter fokus på den nye nordiske tendens inden for filmstrømninger, så er det også med til at vække en interesse. Det samme gælder i litteraturens og musikkens verden, og jeg tror, at det er vigtigt, at man netop husker på det. Vi kan ikke tvinge unge mennesker til at lære sprog, men vi kan gøre dem interesserede, vi kan vække deres interesse ved også at bruge de andre former for kulturelle, sproglige udvekslingsformer i det nordiske samarbejde.

Den tidlige sprogforståelse spiller jo også en rolle. Der er ingen tvivl om, at jo tidligere man starter med ikke bare den fælllesnordiske sprogforståelse, men sprogforståelsen generelt, desto større muligheder er der jo sådan set også for, at vi får en bedre forståelse for hinandens sprog i Norden, så det ikke er noget, der først bliver sat fokus på, når vi kommer derhen, hvor vi måske netop står og har mange andre ting i en uddannelsessektor, der også er fokus på.