Poul Michelsen (Hovedindlæg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
241
Speaker role
Minister for Nordisk Samarbejde, Færøerne
Date

Tak. Jeg går ud fra, at jeg ikke kan tale færøsk.

Hr. præsident, Nordisk Ministerråd har udrettet meget på grænsehandelsområdet i løbet af det forgangne år. Det er et betydningsfuldt arbejde i den nordiske sammenhæng, som vi naturligvis ønsker skal fortsætte, og som vi alle har stor gavn af.

Jeg vil her give et overblik over de mange gode resultater, vi har opnået. Grænsehindringsrådets opgave er at gøre mobiliteten over grænserne lettere for privatpersoner og virksomheder. Dette gøres i første række ved at fjerne eksisterende grænsehindringer, forebygge, at nye opstår, og effektivisere informationsindsatsen.

I forhold til at fjerne eksisterende grænsehindringer er det Grænsehindringsrådets opgave at prioritere og følge grænsehindringerne, til der er indkommet svar fra de nordiske ministre, der har mulighed for at fjerne hindringerne. Målet er, at der hvert år skal afklares mellem fem og ti grænsehindringer.

Grænsehindringsrådet har foreløbig afklaret syv prioriterede hindringer og har dermed allerede opfyldt det mål, der er blevet opstillet. Tre af disse hindringer er fjernet, og fire af dem har de ministre, der har mulighed for at fjerne dem, besluttet at afskrive, hvilket betyder, at man ikke arbejder videre med disse hindringer.

I år har man bl.a. fjernet de hindringer, der omhandler moms i forbindelse med overførsel af arbejdsmaskiner fra Norge til Sverige, beskatning af dansk kapitalpension, nordiske borgere, der flytter til Island og først optages i det islandske socialsystem efter 6 måneder, hvis de ikke har en A 104-blanket.

Ud over Grænsehindringsrådets prioriterede og fjernede hindringer er yderligere tre nordiske hindringer fjernet. De vedrører Danmark og dobbelt statsborgerskab; det, at nyuddannede færinger i Danmark har lettere ved at søge arbejde på Færøerne; værditransporter over grænsen til Tornio og Haparanda.

Grænsehindringsrådet har desuden under dette danske formandskab involveret arbejdsmarkedets parter i Nordens grænsehindringsarbejde. Arbejdsmarkedets parter har dannet en arbejdsgruppe, som har udarbejdet en prioriteringsliste over 15 hindringer, som parterne vurderer er hæmmende for væksten i Norden.

Jeg vil her også informere om, at databasen over de nordiske grænsehindringer er opdateret og vil blive lanceret senere i efteråret.

Derudover har Europa-Kommissionen været opmærksom på det nordiske grænsehindringsarbejde. Generaldirektoratet for Regionalpolitik og Bypolitik besøgte Grænsehindringsrådet i september for at drøfte, hvordan man har organiseret grænsehindringsarbejdet i Norden, ved en rundbordskonference.

I forhold til det forebyggende arbejde, der skal sikre, at nye grænsehindringer ikke opstår, har Grænsehindringsrådet i årets løb udarbejdet ni konkrete tiltag - med henblik på at forhindre, at grænsehindringer opstår. Tiltagene forbedrer de forebyggende indsatser på såvel EU-niveau som nordiske og nationale niveauer.

Det har også stor betydning for de nordiske lande, som ikke er medlem af EU- og EØS-samarbejdet. Under sessionen i Reykjavik afholder Grænsehindringsrådet møde med de nordiske parlamenters talsmænd. Formålet med dette møde er, at parlamenterne skal arbejde forebyggende, så der ikke opstår hindringer, når der gennemføres nye regler i landene.

Udredningen af spørgsmål om, hvorvidt og hvordan de nordiske parlamentariske ombudsmandsinstitutioner kan bidrage til at løse grænseoverskridende juridiske problemer i de nordiske lande, er afsluttet. Det konkluderes bl.a. i rapporten, at der fra ombudsmandsside ikke ses særligt behov for at lægge op til særlige ordninger for behandling af nordiske grænsehindringsspørgsmål. Dette er, fordi det har vist sig, at der kun er blevet rejst et beskedent antal sager om nordiske grænsehindringer hos ombudsmanden i Norden. Endvidere fandtes der ikke nogen formelle hindringer for, at ombudsmanden kan behandle disse sager.

Når det vedrører at øge effektiviteten i informationsindsatsen, vil jeg gerne fremhæve, at de nordiske informationstjenester i 2014 havde 1,4 millioner besøg på hjemmesiderne og 50.000 forespørgsler gennem fremmøde, telefon og mail. Deres arbejde er uvurderligt, for så vidt angår medborgere og virksomheder, der søger til et andet nordisk land. Det gælder f.eks. Grænsehindringsrådets arbejde, hvor disse tjenester identificeres og indrapporteres med hensyn til grænsehindringsområdet.

For at effektivisere informationsindsatsen er Grænsehindringsrådets sekretariat samlet her i Norden, og de tre grænseregionale tjenester samt 11 grænseregionale komiteer er samlet i en fælles samarbejdsplatform.

Derudover udvikler Grænsehindringsrådet et samarbejde med Nordisk Ministerråd med henblik på at forbedre koordineringen af grænsehindringer mellem ressortministrene og Grænsehindringsrådet.

Hr præsident, det var som sagt kun en del af de resultater, der er opnået. Arbejdet er nu inde i sit andet leveår og er velfungerende og bliver derfor forhåbentlig også fremover medvirkende til at synliggøre og løse grænsehindringsproblemer for alle vores medborgere og virksomheder. Jeg ser frem til en konstruktiv og interessant debat. Tak.