Jan Lindholm (Indlæg)

Informasjon

Type
Innlegg
Tale nummer
312
Person
Speaker role
Midtergruppen
Dato

Herr president! Privata företag får använda sin storlek som makt för att sluta bra avtal när de skriver kontrakt. I borgerligt styrda samhällen får inte den offentliga sektorn använda sig av den möjligheten, utan där anses det vara tabu att offentliga verksamheter är smarta och använder sin storlek. Den offentliga sektorn totalt är den största kund som finns i alla våra nordiska länder.

Under 90-talet genomförde vi i Sverige något som kallades för samordnad teknisk upphandling, där man involverade statliga verk och myndigheter, kommuner och landsting men även privata företag som till exempel Hemköp, Ica, byggföretag, sågverk och så vidare. Allesammans fick vara med. Och vad lyckades man då göra? Jo, man ställde krav på att det som skulle levereras skulle vara så mycket bättre att det inte hade kunnat utvecklas under normala marknadsmässiga villkor på tio år, då det skulle vara möjligt.

Då tog vi jättestora språng och den första etanolbilen kom. Då halverade vi värmeförlusterna i fönster. Vi halverade elkostnaderna för väldigt många kontorsmaskiner, och många maskiner kunde direkt nå ända upp till 95 procents återvinningsgrad. Det var enorma framsteg som gjordes under några få år. Det var till och med så stora framsteg att de stora energibolagen konstaterade att det blev katastrof. De lyckades övertala staten att lägga ned verksamheten därför att den var för effektiv. Man lyckades reducera energianvändningen så mycket att de som producerade och ägde energianläggningar blev rädda för samhällsutvecklingen.

Det ligger alltså en enorm kraft i samordnad upphandling. Man kan få utvecklingen att gå tiotals år snabbare än annars. Det här är ett jättebra förslag. Om vi kunde samordna upphandlingen i Norden skulle vi bli ännu starkare än som enskilda länder.

Sedan det jag berättade om hände har man inte längre fått göra så i Sverige, därför att det var för bra.