Hans Wallmark (Svar på replik)

Informasjon

Speech type
Svar på replikk
Speech number
88
Person
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Date

Nu börjar jag känna igen det. Ofta tycker Erkki och jag olika. Vi har tyckt väldigt lika de senaste veckorna, men nu är vi åter tillbaka i den gamla modellen.

För det första är inte det här en marknadslösning. Gazprom är inte vilket bolag som helst. Det kan inte jämföras med Nokia, Wärtsilä eller något annat. Detta är ett verktyg i den ryska statens intresse. Över 50 procent av Gazprom ägs av den ryska regeringen, av den ryska staten. Det gör att man inte kan behandla detta som vilken marknadsmässig lösning som helst. Man kan heller inte bortse från det säkerhetspolitiska klimatet och att detta också handlar om att undergräva Ukraina.

För det andra finns det politiker, inte minst svenska socialdemokrater, som säger att de är bekymrade över Nord Stream 2. Här finns nu möjligheten att visa att man faktiskt menar allvar, att man inte bara pratar utan försöker göra någonting.

För det tredje tycker jag faktiskt att man kan förklara att vissa saker inte är i olika länders intresse. Det är därför vi har EU. Det är därför vi har etablerat EU:s energiunion, där vi säger att vi inte ska låta oss göra oss beroende av en leverantör, ett land.