Eyðgunn Samuelsen (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
192
Speaker role
Socialminister, Færøerne
Date

Hr. præsident, kolleger og venner. Tak for en meget informativ og vigtig redegørelse vedrørende ligestilling.

Vi tilslutter os det, som bliver fremført, og det arbejde, som er gjort. Vi er i gang med at formulere en ny ligestillingspolitik og har de samme udfordringer på ligestillingsområdet som vores nordiske naboer.

Dog har vi på samme måde som andre udkantsområder en særlig stor udfordring med hensyn til kvindeunderskud. Vi har et underskud af kvinder i den fødedygtige alder, der ikke ser det som attraktivt at bo på Færøerne. Derfor er det tvingende nødvendigt at sætte et arbejde i gang med at få unge kvinder til at flytte hjem til Færøerne. Og derfor har vores regering fokuseret på en familievenlig politik og har igangsat initiativer for at sikre, at en kvinde aldrig skal være nødt til at vælge mellem familie og karriere.

En anden udfordring, der er på ligestillingsområdet, er, at det færøske arbejdsmarked er meget kønsopdelt. Mange kvinder har deltidsarbejde, og mænd tjener meget mere end kvinder. Der har været og er stadig meget langt imellem kvinder i færøsk politik – alt for langt. Vi arbejder derfor støt på at få flere kvinder valgt – til både Lagtinget og kommunerne.

Vedrørende kønsbaseret vold har vi lige evalueret det arbejde, der er gjort de seneste år, og fortsætter arbejdet med kønsbaseret vold og med vold i nære relationer. På dette område har vi et fortrinligt samarbejde med de andre nordiske lande og er med til at arrangere en konference i Helsingfors, som omhandler vold i nære relationer med særligt fokus på voldsudøveren.

Vi værdsætter det nordiske samarbejde højt – også på dette område – og byder os til enhver tid gerne til som samarbejdspartnere.