Margot Wallström (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
240
Speaker role
Samarbejdsminister, Sverige
Date

Fru president, kära nordiska vänner! Jag har upprepade gånger den här sommaren citerat Jeanette Winterson, som i boken Tidsklyftan skriver att om vi skulle tyda alla tecken i tiden skulle vi dö av hjärtesorg. Det kan kännas så ibland när människor oroar sig över tillståndet i världen och över en del av det ni har hört mina kollegor tala om. Desto viktigare är det då att vi förklarar och försvarar till exempel vårt nordiska samarbete, att vi försvarar de multilaterala lösningarna och våra multilaterala forum, att vi försvarar demokratins principer att kunna lyssna, tala och kompromissa och ta sig fram den vägen.

Det känns viktigt att säga hur glad jag är att vi har det nordiska samarbetet och att det sker i en god atmosfär. Jag håller med om väldigt mycket av det som mina kollegor redan har sagt här. Men jag skulle kort vilja nämna något om säkerhetsrådet och vill passa på att tacka alla som har gett stöd till Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Om det var en nordisk kandidatur är det nu också en nordisk seger att vi fick en plats. På samma sätt kommer vi så småningom att hjälpa Norge under Norges kandidatur för en plats i säkerhetsrådet.

Jag vill bara säga något kort om hur vi tänker arbeta.

För det första är det självklart för oss att utgå från det som är en bottenplatta av värderingar, inte bara svenska utan också nordiska och i hög grad universella värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter, folkrätt och rättssamhällets principer. Det måste vi göra reflexmässigt och integrerat i allt det vi arbetar med.

För det andra har vi styrdokument, framför allt FN-stadgan men också våra prioriterade beslut, till exempel i EU-sammanhang och om sådant som vi diskuterar här.

Sedan måste vi ständigt förankra det vi gör, och det gör vi naturligtvis hemmavid med civilsamhället och också med oppositionen i riksdagen. Vi har också en rad signaturfrågor eller sakfrågor som vi kommer att driva. De kommer först och främst att handla om det förebyggande och fredsbyggande som vi menar att FN måste arbeta med i mycket högre grad än hittills, att förhindra krig och konflikter. Vi kommer att arbeta med temat kvinnor, fred och säkerhet. Jag brukar säga att det kan sammanfattas med att vi ständigt ska fråga: Var är kvinnorna? Finns de med som undertecknare av fredsavtal? Finns de med när vi skickar ut fredsbevarande insatser? Finns de med som förhandlare och medlare? Och vi kommer att försöka föra in klimat som ett säkerhetshot i mycket högre grad än vad som har gjorts hittills, för vi vet ju att det kan orsaka också krig och konflikter.

Vi kommer att göra det här på ett transparent och inkluderande sätt. Och jag kommer att fortsätta arbeta med mina kollegor och med er, hoppas jag, också i säkerhetsrådet.