Margot Wallström (Svar på replik)

Informasjon

Type
Svar på replikk
Tale nummer
246
Speaker role
Samarbejdsminister, Sverige
Dato

Jag tror att det är framför allt tre frågor som är viktiga när det gäller Syrien just nu. Den första frågan handlar om att utreda de eventuella krigsbrott som har begåtts av den syriska Assadregimen – men också av Ryssland. Man bör framför allt titta på attacker mot humanitära konvojer från FN. Där går definitivt en röd linje som inte ska överskridas, och det är viktigt att undersöka om det har begåtts rena krigsbrott.

Den andra frågan handlar om humanitärt tillträde. Det måste vi insistera på, framför allt efter att ha sett alla dessa bilder på barn som har blivit offer för kriget i Syrien – inte minst i Aleppo.

Det tredje spåret är ett politiskt spår, för vi förstår att det på lång sikt är en politisk lösning som måste till för att det ska kunna bli riktig fred i Syrien. Sverige har hjälpt till med att se till att också kvinnor kan få en röst och fick åka till Genève. Vi har utbildat kvinnor och även sett till att sekondera en kvinna till Staffan de Misturas team. Vi kommer att fortsätta stötta hans arbete.