Stefan Löfven (Svar på replik)

Informasjon

Speech type
Svar på replikk
Speech number
13
Speaker role
Statsminister, Sverige
Date

Var och en, inte minst i framträdande politiska positioner, får välja hur man uttrycker sig. Jag menar att vårt nordiska samarbete bygger på att vi utbyter erfarenheter och lär av varandra. Jag tror att alla våra länder har sina svårigheter och sina problem men också sina stora möjligheter.

Ett annat sätt att tala om det svenska tillståndet är att tala om den lägsta arbetslösheten på många år, den högsta sysselsättningen på många år, urstarka offentliga statsfinanser, stora investeringar och det högsta bostadsbyggandet på många år. Det är klart att vi också har utmaningar i vårt samhällsbygge. Men samhällen kan beskrivas på olika sätt, och var en måste själv ta ställning och ansvara för hur man uttrycker sig. Jag vill gärna att vi i Norden hjälps åt och ser till att vi naturligtvis gärna diskuterar viktiga politiska frågor – det ska vi göra. Men jag skulle nog själv välja att göra det på ett sådant sätt att det inte utmålar ett annat land i en negativ bemärkelse. Det skulle vara mitt val att göra så. Men det får var och en avgöra själv.

Vi tänker stå upp för det nordiska samarbetet, och vi ser att vi alla har våra utmaningar och våra möjligheter. Vi får själva välja hur vi vill beskriva dem.