Stefan Löfven (Svar på replik)

Informasjon

Speech type
Svar på replikk
Speech number
16
Speaker role
Statsminister, Sverige
Date

Det beror alldeles på vad det är för fråga. Det är klart att vi ska ha ambitionen att ta bort så många gränshinder som möjligt. Gränshinderrådet är ju det lämpliga forumet att diskutera det. Om det är så att vi då kan identifiera id-frågor som verkligen kan ta oss framåt ska vi göra det. Det tycker jag är vår gemensamma skyldighet, inte minst som ordförandeland. Men det återstår att se vilken fråga det är.

Låt mig tillägga att jag tror att vi kan utveckla det här arbetet. Jag tror mig ha hört att det också har nämnts i anslutning till diskussionen om hur Gränshinderrådet arbetar.

Jag har ju en bakgrund i fackföreningsrörelsen, och även där i en nordisk kontext med en stark nordisk fackföreningsrörelse med en mycket stark gemenskap. Vi påbörjade med bland annat våra danska vänner ett arbete mellan dåvarande svenska Metall och dåvarande danska Metall om hur vi skulle kunna hjälpas åt för att riva hinder på arbetsmarknaden. Det där går väl ganska bra och lätt, trodde vi, men det gjorde det inte. Det visade sig finnas betydligt svårare hinder än vad vi hade räknat med.

Min poäng är att jag tror att vi inte minst i arbetsmarknadsfrågorna kan involvera de sociala parterna för att identifiera och kanske få ännu fler uppslag på hur vi kan riva hinder. Det skulle jag i så fall vilja tillföra diskussionen.